O femeie blocată la granița dintre Polonia și Belarus este în pragul morții: „Va muri în fața copiilor ei dacă nu e ajutată”

1 lună in urmă 34

O femeie refugiată ținută la granița dintre Polonia și Belarus este în pragul morții, avertizează o organizație umanitară, conform Euronews. În jur de 30 de refugiați au rămas blocați într-o tabără improvizată la granița Belarusului cu UE în mijlocul unei confruntări politico-diplomatice între regimul Lukașenko și europeni.

Polonia refuză să permită intrarea în țară a grupului de migranți, iar paza de frontieră bielorusă le interzice, de asemenea, să se întoarcă.

Miercuri, Salvation Foundation, o organizație de sprijin pentru refugiați a anunțat că o femeie din grupul de migranți se află în pragul morții.

„O femeie de 52 de ani este pe punctul de a muri în fața copiilor ei. Au nevoie de ajutor, acum!”, a transmis ONG-ul.

Conform organizației, 25 de migranți din grup se simt rău, 12 dintre ei fiind grav bolnavi.

Nu au apă de băut și nu au primit nimic de mâncare de ieri”, au mai adăugat cei de la Salvation Foundation care au cerut guvernului polonez să ajute.Varșovia a transmis că s-a oferit să acorde ajutor umanitar refugiaților de la graniță, însă că regimul de la Minsk nu a acceptat nota diplomatică.

Polonia insistă că migranții, majoritatea afgani, se află pe partea bielorusă a graniței. Premierul polonez spune că empatizează cu migranții dar că ei sunt uninstrument în mâinile lui Lukașenko” și a spus că Polonia nu va accepta „un astfel de șantaj”.

Comisariatul pentru refugiați al ONU dar și comisariatul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei au cerut Poloniei să permită intrarea în țară a refugiaților.

Răspunsul unui stat membru al Consiliului Europei nu poate fi acela de a-i respinge pe acești oameni, de a nu le acorda dreptul la proceduri de azil sau de a-i ține blocați într-o astfel de situație”, a spus comisarul Dunja Mijatovici.

Mii de refugiați au ajuns la granița UE cu Belarus în ultimele luni

Mii de refugiați, majoritatea veniți din Orientul Mijlociu, au ajuns la granița UE cu Belarus în ultimele luni, ceea ce Uniunea Europeană consideră o formă de represalii a regimului Lukașenko la sancţiunile tot mai severe impuse de UE împotriva sa.

Prim-miniştrii din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia spun că afluxul de migranţi a fost „planificat şi organizat sistematic de regimul Lukaşenko”.

Polonia a anunţat luni că vrea să ridice „un gard solid” de sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, la frontiera polonezo-belarusă şi să-şi sporească efectivele militare pentru a-i împiedica pe migranţi să pătrundă pe teritoriul său.

Organizaţii poloneze care militează pentru apărarea drepturilor omului şi opoziţia liberală acuză guvernul naţionalist-conservator polonez că refuză să salveze persoanele care au nevoie de ajutor şi încalcă, astfel, dreptul internaţional.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă