O curte federală de apel din SUA a anulat daune de 1,2 miliarde de dolari impuse Gilead Sciences pentru încălcarea unor brevete

1 lună in urmă 30

O curte federală de apel din SUA a anulat joi daune de 1,2 miliarde de dolari impuse Gilead Sciences pentru încălcarea unor brevete referitoare la o terapie împotriva cancerului, considerând că acestea sunt invalide, decizia fiind o lovitură pentru compania concurentă Bristol Myers Squibb, transmite Reuters, notează news.ro.

O curte federală de apel din SUA a anulat daune de 1,2 miliarde de dolari impuse Gilead Sciences pentru încălcarea unor brevete

Profimedia

Cele două companii sunt implicate într-un proces care implică acuzaţiile că Yescarta, imunoterapia pentru cancer cu celule CAR-T a diviziei Kite Pharma a Gilead, încalcă brevetele pentru o terapie similară a Juno Therapeutics, divizie a Bristol. Anul trecut, un judecător federal a majorat daunele stabilite de un proces cu juriu şi a ordonat lui Gilead să plătească Bristol Myers 1,2 miliarde de dolari pentru încălcarea brevetelor. Hotărârea de joi a Curţii de Apel SUA pentru Circuitul Federal a anulat decizia respectivă.

Bristol Myers a afirmat într-un comunicat, că nu este de acord cu cea mai recentă hotărâre şi că va solicita o revizuire a deciziei Circuitului Federal. Avocatul Gilead şi al diviziei Kite, Josh Rosenkranz, de la firma Orrick Herrington & Sutcliffe, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Acţiunile Gilead au crescut cu 0,3%, în timp ce acţiunile Bristol au scăzut cu 0,5% în urma informaţiei.

Medicamentul Yescarta al Gilead aparţine unei clase de tratamente anti-cancer de ultimă generaţie cunoscute sub numele de terapie cu celule T pentru receptorul antigenului himeric sau CAR-T, care reprogramează propriile celule imunitare ale organismului pentru a recunoaşte şi a ataca celulele maligne. Gilead a cumpărat Kite Pharma, care a dezvoltat Yescarta, pentru 11,9 miliarde de dolari, în 2017, tratamentul fiind aprobat în SUA în acel an. Medicamentul a înregistrat vânzări de 338 milioane dolari în primele şase luni ale acestui an.

Un juriu din 2019 a constatat că Kite a încălcat brevetele în mod intenţionat şi a acordat Juno şi Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care acordă brevetul Juno, 778 milioane dolari. Judecătorul districtual Philip Gutierrez a mărit suma la 1,2 miliarde de dolari, la tribunalul federal federală din Los Angeles, anul trecut. Memorial Sloan Kettering nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Bristol Myers a achiziţionat Juno şi programul său CAR-T prin preluarea Celgene, de 74 miliarde dolari, în 2019.

Judecătorul şef al circuitului american, Kimberly Moore, a scris pentru un complet unanim de trei judecători că părţile relevante ale brevetului deţinut de Juno nu sunt valabile, deoarece nu au o descriere scrisă şi detalii suficiente. În timpul unei argumentaţii orale din iulie, Moore a comparat descrierea brevetului cu încercarea de a identifica o anumită maşină spunând că are patru roţi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă