O colecție de artă semnată Pablo Picasso și expusă 20 de ani într-un restaurant, scoasă la licitație pentru 100 de milioane de dolari

2 luni in urmă 42

Unsprezece opere de artă semnate de Pablo Picasso, expuse la un restaurant din Las Vegas timp de peste 20 de ani, vor fi scoase la licitație în luna octombrie, cu doar două zile înainte de împlinirea a 140 de ani de la nașterea artistului, relatează CNN.

Lucrările fac parte din colecția impresionantă de artă a MGM Resorts și au fost expuse la un restaurant cu specific francez și spaniol din complexul Bellagio, deținător de stele Michelin.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Coinciding with Pablo Picassos 140th birthday this October, MGM Resorts and <a href=”https://twitter.com/Sothebys?ref_src=twsrc%5Etfw”>@Sothebys</a> will present a special, first-of-its-kind marquee Evening Sale of masterworks by the iconic artist from the MGM Resorts Fine Art Collection. <br><br>Details: <a href=”https://t.co/kc9gzpRRrO”>https://t.co/kc9gzpRRrO</a> <a href=”https://t.co/FIPlwcckaj”>pic.twitter.com/FIPlwcckaj</a></p>&mdash; MGM Resorts (@MGMResortsIntl) <a href=”https://twitter.com/MGMResortsIntl/status/1425446378818449413?ref_src=twsrc%5Etfw”>August 11, 2021</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Colecția – care include picturi, lucrări pe hârtie și o lucrare ceramică – este estimată la 104,2 milioane de dolari, conform casei Sotheby’s, care organizează licitația.

”Este o colecție enciclopedică a operei lui Picasso, care conține lucrări din 1917 până în 1969 – deci, practic, din perioada întregii sale cariere. Acestea oferă o imagine minunată și cuprinzătoare a diversității și bogăției incredibile din cariera sa”, a spus Brooke Lampley, reprezentanta Sotheby’s.

Ce lucrări include colecția

Va fi pentru prima dată când Las Vegas găzduiește licitațiile de seară ale Sotheby’s, acestea având loc în mod obișnuit la New York. O colecție variată Printre cele 11 lucrări se numără „Femme au béret rouge-orange”, o pictură în ulei a lui Marie-Thérèse Walter, un tânăr model francez cu care artistul a avut o aventură de ani de zile la sfârșitul anilor 1920 și 1930.

Portretele făcute de Picasso lui Walter, care a fost mama fiicei sale Maya, sunt marcate de culori vii și de un sentiment de intimitate. „Îmi place perioada Marie-Thérèse, pentru că este cea mai neobișnuit de sinceră și romantică perioadă din cariera lui Picasso”, a spus Lampley.

Ea a menționat că unele dintre alegerile stilistice ale artistului, inclusiv fața dublă în stil cubist și bereta lui Walter, amintesc de faimoasele sale picturi ale unui alt partener romantic, fotograful Dora Maar. „Puteți vedea influențele integrate ale celor două muze în acest moment”, a adăugat Lampley.

Alte lucrări scoase la vânzare sunt „Buste d’homme” din 1969 – o pictură din perioada târzie a lui Picasso, care atârna odată în spatele barului restaurantului din Las Vegas; „Nature morte au panier de fruits et aux fleurs” – natură moartă pictată în timpul ocupației naziste din Paris; și „Aiguière – Visage” – un vas alb de teracotă pe care l-a modelat în 1954.

Resorturile MGM, afectate economic grav de pandemie

Licitația Picasso va fi cea mai mare și mai importantă vânzare de artă care a avut loc vreodată în Las Vegas, potrivit Sotheby’s. Măsura face parte din încercările MGM de a repoziționa orașul – cunoscut pentru jocuri de noroc și divertisment – ca „o destinație de artă, mai largă”, a spus Lampley.

Evenimentul are loc într-un moment în care pandemia de coronavirus a adus schimbări majore atât pe piața artei, cât și în sectorul ospitalității și al călătoriilor. Anul trecut, în luna august, MGM Resorts a concediat 18.000 de angajați – un sfert din forța de muncă – pe fondul unei scăderi cu 61% a numărului de vizitatori din Las Vegas, în iulie 2020, comparativ cu anul precedent. Luna aceasta, MGM Resorts International a raportat o revenire a câștigurilor sale din al doilea trimestru, datorită creșterii numărului de călătorii.

Într-un comunicat de presă, MGM a spus că scoaterea la licitație a lucrărilor lui Picasso ar ajuta colecția sa de artă să devină mai diversă și incluzivă. Potrivit companiei, o parte din încasări vor fi investite tot pe piața artei. Colecția grupului MGM mai conține alte 12 lucrări de Picasso, care le vor înlocui pe cele vândute, la restaurantul cu pricina, mai arată sursa citată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă