O catastrofă mai mare decât Covidul face ravagii în toată lumea. Avertismentul ONU

1 lună in urmă 2

O catastrofă cu care omenirea se confruntă de zeci de ani nu a fost rezolvată încă, deşi face mult mai multe victime decât pandemia de Covid, iar pentru a-i pune capăt nu este nevoie de vreun vaccin, ci doar de un comportament mai responsabil al fiecăruia dintre noi.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi în cadrul Consiliului de Securitate că fără o ”acţiune imediată”, ”milioane de persoane” sunt expuse la ”foamete şi moarte” în întreaga lume, relatează AFP.

”Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19 alimentează” riscul, a subliniat el în timpul unei reuniuni a Consiliului organizată de Statele Unite privind legătura dintre foamete şi securitate. Potrivit secretarului general al ONU, în circa 30 de ţări ”peste 30 de milioane de oameni sunt aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete”.

”Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele”, a insistat Antonio Guterres, denunţând responsabilitatea omului în cauzarea acestei situaţii.

”Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om – şi folosesc termenul în mod deliberat”, a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia ”în secolul XXI nu este loc de foamete”.

O catastrofă cu zeci de milioane de victime poate fi evitată

Secretarul general al ONU a reamintit că ”la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii – o creştere de 20% într-un an”.

”Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare”, a avertizat el, notând că aceste studii ”arată o intensificare şi extindere a crizelor foamei în Sahel şi Cornul Africii şi accelerarea lor în Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan.

”Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi” ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la ”mobilizare urgentă” pentru a furniza ”5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare”, a spus Antonio Guterres, conform Agerpres.

El a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei ”echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei”, la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Citeşte şi: O navă comercială iraniană, vizată de un atac „terorist” în Marea Mediterană

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă