O anchetă a fost lansată la fabrica AstraZeneca din Belgia, în plin scandal cu UE pe tema reducerii livrărilor de vaccinuri COVID

1 lună in urmă 2

UE vrea să știe dacă dozele de vaccin produse lângă Bruxelles au fost cumva livrate Marii Britanii, scrie The Guardian.

Autoritățile belgiene au lansat o anchetă la fabrica AstraZeneca de lângă capitala țării, la solicitarea Comisiei Europene, pe fondul conflictului generat de reducerea livrărilor de vaccin așteptate în statele membre în primul trimestru al anului.

O primă vizită a oficialilor a avut loc miercuri la fabrica din Seneffe, a confirmat ministrul Sănătății din Belgia. Autoritățile au colectat eșantioane și documente, iar alte descinderi ar putea avea loc în zilele următoare.

Totul a început după ce AstraZeneca a informat UE că va putea livra doar 40% din totalul dozelor de vaccin promise pentru primul trimestru – adică aproximativ 31 de milioane de doze. Între timp, această cantitate a scăzut la doar 25% din totalul promis.

Motivul invocat a fost acela al unor probleme la fabrica AstraZeneca din Belgia. În același timp însă, AstraZeneca a asigurat Marea Britanie că îi va livra fără întârzieri comanda promisă de 100 de milioane de doze de vaccin.

UE, care urmează să autorizeze serul AstraZeneca vineri, a anunțat în mod repetat că nu este convinsă de explicațiile oferite de compania farmaceutică.

Comisia Europeană a anunțat deja că intenționează să impună un control al exporturilor de vaccinuri din UE, acuzând AstraZeneca că a livrat în Marea Britanie dozele fabricate pe teritoriul blocului comunitar.

În același timp, potrivit unor surse citate de Financial Times, UE a cerut AstraZeneca să își onoreze contractul, chiar dacă acest lucru va însemna livrarea de doze produse în fabricile companiei din Marea Britanie.

AstraZeneca a refuzat însă să facă acest lucru, iar CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a precizat că este obligat să respecte contractul cu Marea Britanie, deoarece acesta a fost semnat înainte de cel încheiat cu UE.

În plus, Soriot a subliniat că acordul cu UE nu prevedea în mod strict o obligație privind volumul livrărilor, un lucru pe care Comisia Europeană îl neagă.

O primă concluzie a inspecției, în câteva zile

Un purtător de cuvânt al ministerului Sănătății din Belgia a precizat că inspecția derulată la fabrica din Seneffe a avut rolul de a determina dacă întârzierile livrărilor sunt cauzate într-adevăr de o problemă de producție.

”Experții belgieni eaminează acum elementele colectate, împreună cu experți din Olanda, Italia și Spania”, a precizat ministerul.

O concluzie va fi anunțată peste câteva zile și va fi urmat de o nouă vizită la fabrică.

UE a alocat deja 336 de milioane de euro pentru investiții în vaccinul AstraZeneca, în schimbul a 400 de milioane de doze. Nu toți banii au ajuns la companie. Avocații Comisiei Europene verifică acum dacă compania farmaceutică a încălcat contractul încheiat.

Miercuri, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că AstraZeneca are o datorie morală și contractualăcătre UE, similară cu cea către Marea Britanie.

”Suntem într-o pandemie. Pierdem oameni în fiecare zi. Acestea nu sunt numere, nu sunt statistici. Sunt persoane, cu familii, cu prieteni și colegi care sunt afectați”, a spus ea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă