O aeronavă a Forțelor Aeriene care a stins incendiile de vegetație din Macedonia de Nord s-a întors acasă

2 luni in urmă 37

Aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române, care a efectuat misiuni de sprijin în Macedonia de Nord, într-o zonă puternic afectată de incendii de vegetație, a revenit vineri, 13 august, în România, informează Forțele Aeriene Române într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, echipajul aeronavei a primit Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – DSU, distincţie care a fost oferită şi bazei militare, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc în Baza 90 Transport Aerian.

De asemenea, reprezentantul DSU în misiunea din Macedonia de Nord a primit Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene Române.

Militarii români au executat în Macedonia de Nord în perioada 7-12 august 18 misiuni de stingerea incendiilor.

Aeronava a folosit aproximativ 100 containere cu apă și a efectuat 15 ore de zbor.

Pentru asigurarea sprijinului logistic, în misiune a fost trimisă şi o aeronavă C 130 Hercules cu nouă militari din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene.

Pentru aeronavele Forţelor Aeriene Române este a doua misiune internaţională de acest tip. Prima a avut loc în Grecia, în luna iulie 2018.

Aeronava C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, care poate transporta 6.000 de litri de apă (şase containere) la fiecare trecere, a acţionat, din 2017 şi până în prezent, şi pentru stingerea a două incendii de pădure din ţara noastră – unul în zona localităţii Şviniţa, din judeţul Mehedinţi, şi cel de-al doilea în zona Buceş, munţii Vulcan, la limita dintre judeţele Alba şi Hunedoara.

Sprijinul pe care România l-a acordat autorităților din Macedonia de Nord s-a realizat în baza solicitării acestora de asistență internațională, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă