NY Times: 22 de cărți pe care noul președinte al SUA, Joe Biden, ar trebui să le citească

2 luni in urmă 23


„Ce carte i-ați recomanda lui Joe Biden, astfel încât să-l ajute în mandatul său prezidențial?” a fost întrebarea pe care New York Times a adresat-o unor scriitori și personalități publice.


Joe Biden va fi învestit drept al 46-lea președinte al Statelor Unite în 20 ianuarie 2021, iar din acel moment va trebui să se confrunte cu nenumărate provocări, dar mai ales cu o națiune divizată, o pandemie și un viitor din ce în ce mai nesigur, scrie New York Times.


De la bibliografia ultimului președinte al vechii Cehoslovacii și o atentă analiză a direcției conservatoare în care a funcționat Curtea Supremă în perioada lui Richard Nixon, până la sfaturile unui antropolog pentru a repara o națiune dezbinată, un eseu despre libertatea femeilor și egalitatea între sexe și o carte despre rasismul în America, iată care sunt cărțile pe care ar trebui să le citească noul președinte al SUA, în opinia a 22 de scriitori și personalități publice.


1. „The Art of the Impossible”, Václav Havel


Václav Havel a fost ultimul președinte al Cehoslovaciei și apoi, după separarea de Slovacia în 1993, primul președinte al Republicii Cehe.


Volumul, recomandat de Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, conține 35 de eseuri scrise de Havel între 1990 și 1996. Fostul șef de stat descrie cum țara sa și alte țări abia ieșite din comunism învață de la zero democrația și întâmpină obstacole atât din interior, cât și din afara granițelor. El amintește că responsabilitatea, bunul-simț, instinctul și conștiința nu sunt aliați ai politicii, ci sunt, de fapt, cheia succesului ei.


„Discursurile
sale reflectă calitățile de lider care trec dincolo de partid,
bazate pe iertare, moralitate și adevăr. În primul mesaj public,
Havel le-a spus cetățenilor: «Presupun
că nu m-ați propus pentru această funcție pentru ca și eu să vă
mint»”,
notează Albright.


2. „Stamped From the Beginning”, Ibram X. Kendi


Este
o carte despre cum a apărut rasismul în societatea americană, cum
s-a răspândit și cum a prins rădăcini. Istoricul Ibram Kendi
prezintă, în volumul său, poveștile a cinci mari intelectuali
americani: fostul ministru Cotton Mather, părintele fondator al SUA
Thomas Jefferson, unul dintre cei mai aprigi militanți împotriva
sclaviei, William Lloyd Garrison, activistul afro-american W.E.B Du
Bois și legendara activistă de culoare Angela Davis.


Kendi
explică faptul că rasismul nu a apărut din ignoranță sau ură,
ci a fost creat pentru a justifica politicile discriminatorii adânc
înrădăcinate și inechitățile rasiale ale națiunii.


„Președintele ales Joe Biden va trebui să înțeleagă faptul că rasismul nu este niciodată despre cum oamenii sunt răi unii cu alții. Rasismul este despre regulile care intenționat împiedică accesul la putere și resurse celor care sunt văzuți ca «alții». Sper ca această carte să-l ghideze în luarea deciziilor”, spune Alicia Garza, activistă pentru drepturile omului și cofondatoarea mișcării internaționale Black Lives Matter.


3. „The Living Presidency”, Saikrishna Bangalore Prakash


Profesor de Drept la Universitatea din Virginia, Prakash explică în acest volum recomandat de jurnalistul George Will separația puterilor în stat conform Constituției și cum poate fi păstrat echilibrul între ele.


4. „Supreme Inequality”, Adam Cohen


Este o trecere în revistă a deciziilor luate de Curtea Supremă în mandatul fostului președinte Richard Nixon, într-o abordare ultraconservatoare.


„Orice
s-ar întâmpla în mandatul lui Joe Biden, Curtea Supremă va avea
un rol important în a susține sau anula drepturile omului. Cartea
lui Cohen oferă un bun motiv pentru care președintele ales și
echipa sa trebuie să pună Curtea Supremă pe agenda lor”, notează
scriitoarea marocană Laila Lalami.


5. „Gold and Freedom”, Nicolas Barreyre


O carte despre cum problemele economice au devenit un punct central în politicile americane după Războiul Civil din 1861-1865 și cum epoca de reconstrucție a fost o luptă pentru întreaga națiune.


„Țara s-a schimbat mult după reconstrucție, dar încă mai sunt lecții pe care le putem învăța din acea perioadă”, spune economistul Thomas Piketty.


6. „To Repair the World”, Paul Farmer


Antropologul și activistul Paul Farmer se adresează tinerilor și îi încurajează să intre în dezbateri și să găsească soluții la cele mai mari provocări: accesul la sănătate, la apă curată și la școli, la stoparea sărăciei și schimbării climatice.


„Ce problemă nu va fi o provocare pentru Joe Biden? Antologia de discursuri ale lui Paul Farmer este potrivită pentru un lider ocupat care exprimă filosofie morală și inspirație pentru o schimbare de care America are nevoie”, afirmă scriitoarea Harriet A. Washington.


7. „The Deluge”, Adam Tooze


„The Deluge” este o analiză economică și socială a Primului Război Mondial, o „sofisticată și terifiantă” istorie a eșecului autorităților, cum o numește jurnalistul David Frum, de a reface economia după catastrofa războiului.


8. „The Subjection of Women”, John Stuart Mill


Scris în 1869, după moartea soției sale, eseul lui John Stuart Mill aduce în dezbatere egalitatea între sexe. El respinge ideea că femeile sunt nepricepute din naștere la unele lucruri decât bărbații, susținând că, de fapt, societatea nu poate ști asta pentru că nu le lasă să încerce.


„Mill
nu doar că descrie nedreptățile față de femei, dar spune că
inclusiv bărbații se confruntă cu ele pentru că nu vor ajunge
niciodată să se bucure de plăcerile venite dintr-o căsnicie în
care soții sunt egali. Joe Biden se pregătește să combată
diferite nedreptăți, iar Mill îl poate ajuta prin viziunea sa”,
este recomandarea politologului Yascha Mounk.


9. „The Future of Life”, Edward O. Wilson


Dublu câștigător al premiului Pulitzer, cercetătorul Edward O. Wilson examinează, în acest volum, comorile naturale pe care lumea le-ar putea pierde pentru totdeauna. El aduce în față și un plan de salvare a planetei, cât încă mai este timp.


„Acțiunile noii administrații vor afecta oamenii din toată lumea, precum și milioane de specii necuvântătoare cu care împărțim planeta. Wilson explică ce trebuie să facem ca să împiedicăm pierderile”, arată jurnalista Elizabeth Kolbert.


10. „Washington”, Ron Chernow


Chernow face un portret al primului președinte al SUA, George Washington.


„Cartea arată cum, atunci când democrația era fragilă, un om, un lider curajos, prin acțiunile sale ne-a protejat drepturile și libertățile, a apărat țara de amenințări străine, a instaurat legea, i-a adus pe oameni împreună și a inspirat generațiile următoare”, scrie istoricul Michael Beschloss.


11. „Coolidge”, Amity Shales


Autoarea redă biografia celui de-al 30-lea președinte al SUA, Calvin Coolidge. După o perioadă de abuzuri din mandatul predecesorului său, Coolidge a reușit să recâștige încrederea oamenilor în autorități și a fost un militant pentru dreptul femeilor la vot.


„A reușit să lase Washingtonul într-o stare mult mai bună decât era atunci când l-a luat în primire. Tăcutul Cal dormea în fiecare după-amiază, conform rapoartelor, un obicei care l-ar putea face pe cel de-al 46-lea președinte al nostru mai fericit, mai sănătos și mai eficient”, spune Katherine Mangu-Ward, redactor-șef al revistei Reason.


12. „Black Reconstruction in America 1860-1880”, W.E.B. Du Bois


Activistul afro-american W.E.B. Du Bois studiază, în acest volum, rolul americanilor de culoare în perioada reconstrucției de după Războiul Civil.


„Du Bois demonstrează că succesul unui guvern interrasial a fost sabotat de susținătorii supremației albilor care au preferat să mențină o ierarhie rasială decât să susțină drepturile egale pentru toți cetățenii americani”, spune istoricul și profesorul de Drept Annette Gordon-Reed.


13. „Present at the Creation”, Dean Acheson


O autobiografie în care fostul secretar de stat al SUA Dean Acheson analizează nevoia unor decizii și modul în care se face politică. Acheson a ajutat la realizarea planului Marshall de reconstrucție a statelor europene afectate de al Doilea Război Mondial și a avut un rol important în înființarea NATO.


„Joe Biden moștenește o lume în dezordine. Odată ce va rezolva cele mai urgente probleme, va avea provocarea de a restrânge prăpastia dintre provocările globale și abilitatea omenirii de a răspunde la ele”, spune Richard Haas, președintele Consiliului pentru Relații Externe.


14. „Evicted”, Matthew Desmond


În „Evicted”, sociologul Matthew Desmond urmărește efortul a opt familii din Milwaukee care încearcă să-și păstreze un acoperiș deasupra capului.


„Cum pot dormi noaptea cei mai neavuți dintre noi fără teama de a fi evacuați? Investigația lui Desmond privind această criză este în același timp îngrozitoare și plină de compasiune și am speranța că președintele ales Joe Biden va citi această carte pentru a cunoaște mai bine viața americanilor de rând”, afirmă scriitoarea Min Jin Lee.


15. „Baldwin”, Toni Morrison


Este o colecție de eseuri aparținând lui James Baldwin, un romancier, poet, eseist și activist american. În lucrările sale a adus în discuție teme precum sexualitatea, rasa și îmbinarea claselor sociale, în contextul luptei pentru drepturi.


„Având
în vedere trezirea morală cu care avem de-a face, îl sfătuiesc pe
președintele Biden să petreacă puțin timp cu scrierile lui James
Baldwin”, spune academicianul și președintele Departamentului de
studii afro-americane de la Princeton, Eddie Glaude.


16. „Men Without Work”, Nicholas Eberstadt


Economistul Nicholas Eberstadt face o analiză a lipsei locurilor de muncă în SUA din perspectiva bărbaților. El arată că bărbații fără job reprezintă „criza invizibilă” a Americii: unul din opt bărbați americani nici nu lucrează, nici nu își caută de muncă.


„Cei mai mulți bărbați aflați la vârsta la care pot munci, cu un nivel de educație ridicat, au ieșit cu totul de pe piața muncii. Ei sunt motivul pentru care autoritățile trebuie să se uite la cele mai mari probleme socio-economice cu care se confruntă societatea: familiile destrămate, sărăcia, inegalitatea”, arată scriitoarea Kay Hymowitz.


17. „The True and Only Heaven”, Christopher Lasch


Istoricul
Christopher Lasch creează o dezbatere pe tema progresului versus
conservatorism în clasele de jos și de mijloc.


„Cartea
oferă nu doar analiză și cunoștințe, ci și înțelepciune și
speranță”, notează dramaturgul Ayad Akhtar.


18. „The Fifth Risk”, Michael Lewis


Lansată
în 2018, cartea lui Lewis prezintă un Guvern și un președinte,
Donald Trump, nepregătiți în fața celor mai mari riscuri.


„Cu
toții depindem de un Guvern care trebuie să funcționeze corect.
Fără el, nu putem prospera și nu putem fi în siguranță”,
spune Angus Deaton, profesor la Universitatea Princeton și
câștigător al premiului Nobel pentru științe economice.


19. „The People vs Democracy”, Yascha Mounk


Mounk arată că democrația și liberalismul nu sunt sinonime și că cetățenii au dezvoltat o loialitate față de sistem pentru că acesta menține pacea și le pune bani în portofel, nu pentru că respectă principiile fundamentale. Volumul este recomandarea lui Van Jones, contributor CNN.


20. „The Purpose of Power”, Alicia Garza


Cofondatoarea mișcării Black Lives Matter prezintă într-un volum autobiografic lecțiile pe care ea însăși le-a învățat despre cum poți aduce împreună oameni care să creeze schimbări.


„Mișcările sociale ale oamenilor obișnuiți au creat contextul pentru cele mai importante decizii luate de președinții SUA, decizii și acțiuni care ne-au permis să facem progrese în cele mai mari crize”, scrie activista AI-Jen Poo.


21. „American Politics”, Samuel P. Huntigton


Recomandată de analistul politic Yuval Levin, cartea lui Huntigton arată cum americanii, în istoria lor ca națiune, au fost uniți de principiile libertății, egalității și ostilității în fața autorităților.


„Huntigton descrie o tensiune imposibil de șters între idealurile Americii și actuala politică. Oferă o perspectivă care îl poate ajuta pe Biden să înțeleagă potențialul de modernizare, dar și pericolul iliberalismului care pune stăpânire pe propriul său partid”, spune Levin.


22. „What It's Like to Be a Bird”, David Allen Sibley


Într-o carte ilustrată chiar de el, ornitologul David Sibley răspunde la cele mai întâlnite întrebări despre păsările pe care le vedem cel mai des.


Karla Conejo Villavicencio, unul dintre primii studenți fără documente legale acceptați la Harvard și autoarea unei autobiografii în care vorbește despre experiențele sale ca imigrant în SUA, face o analogie și îi propune lui Biden să accepte că reprezintă și acele păsări care sunt „mari, întunecate și caută prin gunoaie ca să supraviețuiască”.


„Învață ce le face frumoase și întreabă-l pe Dumnezeu de ce le-a creat”, spune ea.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă