Nuvela – definiție, trăsături și tipuri de nuvele

1 lună in urmă 10


Nuvela este specia genului epic, în proză, de dimensiuni medii, cu un singur fir narativ, care urmărește un conflict unic. Are trăsături specifice prin care se deosebește de alte specii literare, se clasifică în mai multe categorii și are caracteristici diferite de la un caz la altul. Citește ce trăsături are nuvela.


Termenul nuvelă provine din limba franceză "nouvelle", care înseamnă "noutate". Nuvela este opera epică în care autorul își exprimă în mod indirect gândurile, ideile, sentimentele prin intermediul personajelor și acțiunii.


Ce este nuvela


Nuvela este specia genului epic, de dimensiuni medii, cuprinse între schiță și roman, care are un singur fir narativ și se concentrează pe un conflict unic, din care fac parte un număr relativ restrâns de personaje și unde accentul cade pe construcția personajului mai mult decât acțiunea propriu-zisă.


Modul de expunere predominant în nuvelă este narațiunea, însă apar și descrieri, dialogul și monologul.


Tipuri de nuvele


După criteriile comune ale subiectului cu modalitatea de realizare, nuvelele se împarte în:


Nuvele istorice; Nuvele psihologice; Nuvele fantastice; Nuvele filozofice; Nuvele anecdotice.

După curentele literare în care se înscriu ca formulă compozițională, nuvelele se împarte în:


Nuvele renascentiste; Nuvele romantice; Nuvele realiste; Nuvele natrualiste.

Nuvela - trăsături


Acțiunea are un singur fir narativ, care se desfășoară cronologic și în care se respectă momentele subiectului; Acțiunea are un ritm alert și nu se insistă asupra detaliilor; Intriga nuvelei este construită într-un mod riguros și conduce la generarea unui conflict puternic și complex; Accentul în nuvelă cade pe caracterizarea personajelor; Numărul personajelor dintr-o nuvelă este relativ redus; În nuvelă există un conflict principal ce poate provoca apariția de conflicte secundare; Naratorul este unul obiectiv și relatează evenimentele la persoana a III-a; În nuvelă sunt folosite figuri de stil și procedee artistice.

Ce este nuveleta


Nuveleta este o nuvelă foarte scurtă ori o povestire mai lungă. Premii acordate nuveletelor iau în considerare lucrări scrise cu 7500 - 17500 de cuvinte.


Exemple de nuvele din literatura română


“Alexandru Lăpușneanul” - Costache Negruzzi: “Moara cu noroc”, “Popa Tanda”, “Pădureanca”, “Gura Satului” - Ioan Slavici; “În vreme de război” - Ion Luca Caragiale; “Întâlnirea din pământuri” - Marin Preda; “Norocul”, “Hora morți”i, “Catastrofa”, “Cântecul lebedei”, “Cuibul visurilor” - Liviu Rebreanu; “La țigănci”, “Domnișoara Christina”, “Șarpele”, “Podul” - Mircea Eliade.

Nuvele incluse în programa de la Bacalaureat


"Alexandru Lăpușneanul" de Costache Negrutzzi - nuvelă istorică;"Moara cu noroc" de Ioan Slavici - nuvelă psihologică;"La Hanul lui Mânjoală" de Ion Luca Caragiale - nuvelă fantastică.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă