Numărul migranților care au murit încercând să ajung în Spania s-a dublat în 2021. Statistica macabră din Marea Mediterană

3 săptămâni in urmă 18

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 17:47

0 citiri

Organizaţia neguvernamentală Caminando Fronteras a anunțat luni, 3 ianuarie, că peste 4.000 de migranţi au murit sau au fost dați dispăruți în 2021 în timp ce încercau să ajungă în Spania pe mare, la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.

Organizaţia, care a făcut bilanţul acestor tragedii datorită apelurilor din partea migranţilor sau a rudelor acestora la numerele sale de urgenţă, a recenzat 4.404 de migranţi morţi sau daţi dispăruţi pe rutele migraţiei către Spania în 2021, adică 12 pe zi în medie, ceea ce face din acest an să fie anul cu cele mai multe decese din 2015, când Caminando Fronteras a început să efectueze astfel de numărători.

Corpurile în cele mai multe cazuri (94%) nu au fost recuperate şi, prin urmare, organizaţia îi trece pe aceşti migranţi la persoane date dispărute.

În 2020, Caminando Fronteras a recenzat 2.170 de morţi sau daţi dispăruţi.

Bilanţul acesteia pentru 2021 este mult superior celui al Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (OIM), care a numărat cel puţin 955 de morţi sau daţi dispăruţi în timpul traversării mării spre arhipelagul Canare şi 324 în drum spre Spania continentală şi arhipelagul Baleare din Maroc şi Algeria.

OIM apreciază de asemenea că 2021 a fost un an extrem de nefast, cel mai funest după 1997, conform datelor sale şi informaţiilor organizaţiei neguvernamentale spaniole APDHA.

Cea mai mare parte (4.016) a acestor migranţi au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Canare din nord-vestul Africii, o rută foarte periculoasă, dar pentru care migranţii optează din cauza întăririi controalelor în ultimii ani, a explicat María González Rollán, coautoare a raportului anual al Caminando Fronteras.

”Sunt cifre dureroase”, a deplâns ea bilanţul tragic, subliniind într-o conferinţă de presă numărul mare de femei şi copii printre victimele pe rutele migraţiei spre Spania; 628 de femei şi 205 copii şi-au găsit moartea sau au dispărut în 2021, potrivit organizaţiei citate.

Coordonatoarea Caminando Fronteras, Helena Maleno, a denunţat la rândul său ”lipsa de mijloace” pentru salvarea migranţilor şi a evidenţiat responsabilitatea ”organizaţiilor criminale” de traficanţi, precum şi lipsa de coordonare între Spania şi Maroc din cauza unei crize diplomatice.

Această criză, provocată de primirea în Spania din motive medicale a liderului militanţilor pentru independenţa Saharei de Vest, a dus la sosirea a peste 10.000 de migranţi la mijlocul lunii mai în enclava spaniolă Ceuta, pe fondul unei relaxări a controalelor din partea autorităţilor marocane.

Cel puţin 37.385 de migranţi au sosit pe coastele Spaniei în 2021, potrivit ultimelor cifre ale .inisterului de Interne spaniol. Spania rămâne una dintre principalele porţi de intrare pentru migranţii ilegali în Europa.

Citeste si:

Campioana Atletico Madrid a ieșit din criză. Prima victorie după 4 eșecuri la rând pentru trupa lui Diego Simeone

Atletico Madrid, campioana en titre, a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 2-0 (1-0), echipa Rayo Vallecano, în etapa a XIX-a a campionatului spaniol LaLiga. Angel Correa a...

Prima surpriză de proporții a anului în fotbal. Ce s-a întâmplat cu liderul Real Madrid în campionatul Spaniei

Echipa Real Madrid, liderul din LaLiga, a fost învinsă, duminică, în deplasare, cu scorul de 1-0 (1-0), de Getafe, formaţie care luptă pentru salvarea de la retrogradare, în etapa a XIX-a a...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă