Numărul cazurilor de COVID va crește din nou peste două săptămâni, avertizează Valeriu Gheorghiță

2 săptămâni in urmă 11

Autoritățile sanitare estimează că numărul de infectări cu COVID va urca din nou peste aproximativ două săptămâni, odată ce școlile au început în format fizic, a avertizat joi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID. Medicul mai atrage atenția că virusul se adaptează permanent, iar următoarele valuri de infectări ne pot lovi și mai rău decât precedentele, dacă nu vom fi pregătiți să le facem față, relatează Digi24.

Valeriu Gheorghiță a declarat că scăderea cazurilor de acum se va opri la finalul lunii, când va începe creșterea.

„Estimarea este că în perioada următoare, probabil 1-2 săptămâni, vom stagna în această scădere. E important să scădem cât mai mult. Nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere, pentru că interacțiunea oamenilor crește prin faptul că s-a realuat activitatea de învățământ în format fizic. Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare”, a atras joi atenția Gheorghiță, prezent la lansarea caravanei ”Oameni ca mine”, prima caravană cu informații despre beneficiile vaccinării.

Medicul a adăugat că, în acest condiții, ”nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare”.

”Din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât în acest moment, la o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță.

Președintele CNCAV a tras un semnal de alarmă cu privire mortalitatea scăzută în țările unde rata de vaccinare este ridicată, spre deosebire de România. 

„Nu știu dacă în acest moment vorbim neapărat de un val 5, nici nu contează. Contează realitatea, că în unele țări europene se observă o creștere importantă a numărului de cazuri. Unde rata de vaccinare e crescută, nu se observă o creștere a numărului de cazuri grave și nu crește mortalitatea. E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia. Din acest motiv e logic să înțelegem că, dacă nici de această dată nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție, valurile următoare ne vor lovi la fel de rău, poate mai rău. Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, se adaptează și evoluează, devine mai transmisibil”, a mai spus Gheorghiță. 

Autoritățile au transmis, joi că, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 5.416 cazuri de persoane pozitive cu COVID. Au fost raportate azi și 318 de decese dintre care 15 anterioare intervalului de referință.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă