Noul mitropolit al Muntenegrului a fost înscăunat. Protestatarii, dispersați cu gaze lacrimogene

1 lună in urmă 27

Transportat cu elicopterul și sub protecția comandourilor de poliție, Joanikije II, noul șef al Bisericii Ortodoxe sârbe din Muntenegru a fost întronizat duminică în ciuda celor câteva mii de protestatari care au blocat sâmbătă drumurile spre oraşul Cetinje, în încercarea de a bloca ceremonia. Poliția a folosit astăzi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, potrivit News.ro.

Episcopul Joanikije a fost transportat până la mănăstirea din Cetinje, sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), cu elicopterul pentru a evita cauciucurile, pietrele şi vehiculele folosite de protestatari în ajun pentru a bloca căile de acces în acest mic oraş din sudul ţării. 

Demonstartion against enthronement of new Metropolitan in MontenegroIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Potrivit imaginilor difuzate de biserică, episcopul Joanikije şi patriarhul SPC, Porfirije, au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii.

În jurul clădirii, a fost stabilită o zonă de securitate pentru a proteja ceremonie de întronizare, care a fost una scurtă.  

Tensiunile au crescut în Muntenegru după anunţul organizării ceremoniei de întronizare în mănăstirea din Cetinje, fost oraş regal.

Loc de un simbolism aparte, deoarece a fost sediul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe sârbe drept proprietate a Bisericii Ortodoxe muntenegrene, care nu reuşeşte totuşi să se impună în ţară.

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime dintre locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi.

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.

Foto: Epa/ Profimedia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă