Noul guvern taliban din Afganistan avertizează SUA și Europa că menținerea sancțiunilor impuse asupra țării ar putea declanșa un nou val de refugiați

1 săptămână in urmă 15

Noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani şi europeni că tentativele de presiune, sub forma sancţiunilor, ar putea declanşa un nou val de refugiaţi economici, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Ministrul afgan de externe, Amir Khan Muttaqi, le-a declarat diplomaţilor occidentali în cursul întrevederilor avute zilele trecute la Doha că „slăbirea guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că ar putea afecta direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică pentru a fugi din ţară”, conform unui comunicat publicat marţi seara.

În momentul de faţă, sancţiunile internaţionale stricte impuse Afganistanului – condus din august de talibanii care au răsturnat guvernul susţinut de Occident, pe fondul retragerii forţelor internaţionale – se traduc prin lipsă de lichidităţi la bănci şi imposibilitatea de a plăti salariile funcţionarilor.

„Cerem urgent statelor lumii să pună capăt sancţiunilor şi să permită băncilor să funcţioneze normal, pentru ca organizaţiile de caritate şi guvernul să poată plăti salariile personalului din rezervele proprii şi ajutor internaţional”, a spus Muttaqi la reuniunea de la Doha, conform comunicatului citat.

Ţările europene se tem că, în cazul unui colaps al economiei afgane, numeroşi migranţi vor porni spre Europa, creând presiune asupra statelor vecine cum sunt Pakistanul şi Iranul, iar apoi asupra frontierelor Uniunii Europene.

Washingtonul şi UE s-au declarat gata să susţină iniţiative umanitare pentru Afganistan, dar nu sunt dispuse să furnizeze sprijin direct talibanilor fără garanţia că aceştia respectă drepturile omului şi mai ales pe cele ale femeilor.

foto: UNHCR Turcia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă