Noul guvern al Norvegiei, format în majoritate de femei și cu doi supraviețuitori ai masacrului comis de Breivik

1 săptămână in urmă 15

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 18:11

126 citiri

Noul guvern al Norvegiei, format în majoritate de femei și cu doi supraviețuitori ai masacrului comis de Breivik

Noul guvern al Norvegiei, este format în majoritate din femei, iar din executiv fac parte și doi supraviețuitori ai masacrului comis de extremistul de dreapta Anders Breivik pe insula Utoya.

Echipa, prezentată de laburistul Jonas Gahr Store, noul prim-ministru norvegian, îşi preia atribuţiile în timp ce țara este îndoliată de o tragedie: miercuri, 13 octombrie, un bărbat înarmat cu un arc cu săgeţi a ucis cinci persoane în orașul Kongsberg.

Din totalul celor 19 portofolii ministeriale, femeile vor ocupa 10, inclusiv cel al Afacerilor Externe, al Energiei şi al Justiţiei.

Nu este prima dată când 53% dintre posturi sunt atribuite în Norvegia femeilor. O astfel de situaţie s-a mai înregistrat în timpul mandatului lui Jens Stoltenberg, între 2005 şi 2013, devenit între timp secretarul general al NATO.

O altă particularitate a noului guvern norvegian este aceea că el numără în rândurile sale două persoane care se aflau pe insula Utoya atunci când extremistul de dreapta Anders Behrind Breivik a deschis focul asupra unei tabere de vară a Tineretului Laburist, ucigând 69 de persoane, pe 22 iulie 2011. Este vorba despre Tonje Brenna, 33 de ani, care va conduce Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, care va prelua Ministerul Comerţului şi Industriei.

Noul guvern, care este minoritar în Parlament, a câştigat alegerile legislative din 13 septembrie și reuneşte Partidul Laburist şi Partidul de Centru.

Citeste si:

Cine este ucigașul cu arc din Norvegia. Bărbatul care a omorât cinci oameni folosind săgeți avea opinii radicale

Atacatorul care a ucis cinci persoane în Norvegia, folosind un arc cu săgeți, s-a convertit la islam și era în atenția forțelor de ordine pentru viziuni radicale. Serviciile norvegiene de...

Atacul cu arc și săgeți din Norvegia. Arcașul care a omorât cinci oameni este un danez de 37 de ani

Un cetățean danez în vârstă de 37 de ani este principalul suspect în cazul atacului din orașul norvegian Kongsberg, arată Reuters, care citează poliția daneză. Potrivit Reuters, două...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă