Nouă militanți ecologiști au fost condamnați la închisoare pentru că au blocat traficul în Londra: „Nu putem fi opriţi, o altă lume este posibilă” / Judecător: „Inculpaţii par să vrea să fie martiri ai cauzei lor”

2 săptămâni in urmă 9

Nouă militanţi ecologişti din gruparea Insulate Britain au fost întemniţaţi miercuri, după ce au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi şase luni de închisoare pentru că au sfidat un ordin care le interzicea să blocheze şoseaua de centură a Londrei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Gruparea, care a provocat nemulţumirea autorităţilor după ce de la jumătatea lunii septembrie a paralizat circulaţia pe şosele importante, cere guvernului condus de premierul Boris Johnson să izoleze locuinţele, începând cu locuinţele sociale, pentru a lupta împotriva crizei climatice.

„Inculpaţii, sau unii dintre ei, par să vrea să fie martiri ai cauzei lor”, a declarat judecătoarea Victoria Sharp, de la Înalta Curte din Londra.

Grupul şi susţinătorii lor au scandat „Nu putem fi opriţi, o altă lume este posibilă”, în timp ce cei nouă activişti, cu vârste cuprinse între 20 şi 58 de ani, au fost închişi pentru blocarea, pe 8 octombrie, a şoselei de centură a Londrei, autostrada M25.

Provocând furia şoferilor, Insulate Britain a blocat de mai multe ori de la jumătatea lunii septembrie această rută, cea mai aglomerată din Marea Britanie, însă şi altele din Londra, Birmingham sau din jurul portului Dover. Poliţia a făcut sute de arestări.

După o suspendare temporară a acţiunilor sale la jumătatea lunii octombrie, gruparea Insulate Britain le-a reluat la sfârşitul lunii, în pofida mai multor ordonanţe judecătoreşti care le interzicea blocarea principalelor rute, activiştii riscând să primească condamnări de până la doi ani de închisoare.

„În ultimele nouă săptămâni, 174 de oameni obişnuiţi au cerut guvernului să dea socoteală”, a citit un activist pe treptele Înaltei Curţi, potrivit unui comunicat al Insulate Britain.

„Guvernul nostru a ales să acţioneze, a ales să ne închidă pentru această cerere. Întemniţându-ne, guvernul îşi arată laşitatea”, a mai spus gruparea în comunicat.

Unul dintre cei nouă condamnaţi a anunţat că intenţionează să intre în greva foamei.

Sursa foto: Twitter / Insulate Britain

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă