Norvegia va oferi persoanelor vaccinate cu AstraZeneca un ser bazat pe ARN mesager la rapel

2 săptămâni in urmă 13


Ministerul Sănătății din Norvegia a anunțat vineri că persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 vor face rapelul cu un ser pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm), precum cel de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, relatează Reuters, citată de Agerpres.


Pe 11 martie, Norvegia a decis suspendarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca, după ce cinci cazuri grave de cheaguri de sânge, din care trei mortale, s-au înregistrat la persoane tinere și sănătoase. În prezent, ţara foloseşte vaccinurile anti-COVID de la Pfizer / BioNTech și Moderna.


Autorităţile de la Oslo au creat un comitet de experţi care trebuie să decidă până la 10 mai dacă se va relua campania de vaccinare cu AstraZeneca și să publice un raport despre riscurile asociate vaccinului. Cu toate astea, decizia va veni prea târziu pentru cei care au primit deja prima doză din acest vaccin.


"Este necesară o clarificare cu privire la a doua doză înainte ca comitetul să îşi prezinte raportul. Astfel, cei care au primit o primă doză de AstraZeneca vor primi a doua doză cu vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna", a declarat ministrul Sănătăţii Bent Hoeie într-un comunicat.


Aproximativ 135.000 de persoane, în principal angajaţi sanitari, au fost vaccinate cu AstraZeneca înainte ca Norvegia să suspende utilizarea acestui vaccin.


Norvegia se alătură astfel altor tări din UE care oferă la rapel un alt vaccin persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, după Danemarca, Finlanda, Franţa şi Germania.


Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, însă a recomandat încă o dată țărilor UE să folosească în continuare vaccinul, pentru că beneficiile depășesc riscurile.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă