Norvegia schimbă protocolul de vaccinare, după 33 de decese post-imunizare. Bolnavii în stadiu terminal nu mai primesc serul

1 lună in urmă 19


Norvegia a decis să schimbe politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech, după ce 33 de oameni peste 75 de ani au murit la scurt timp după ce li s-a administrat serul.


Conform Reuters, schimbarea luată în considerare de autoritățile norvegiene este excluderea bolnavilor în stadiu terminal și a persoanelor foarte bătrâne și „fragile” de pe lista de vaccinare.


Norvegia are un sistem de clasificare a fragilității care, la nivelul 8, de unde devine contraindicată administrarea vaccinului anti-COVID, cuprinde persoane atât de bătrâne ori bătrâne și bolnave, încât nu și-ar putea reveni nici după o afecțiune minoră, cum ar fi o răceală.


În cazul acestora, orice reacție adversă minoră apărută după vaccinare poate duce la degradarea stării de sănătate și așa precară, iar riscul de deces ar crește considerabil.


Anunțul autorităților vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.


„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte, dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.


În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în casele de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.


Nu s-a stabilit o legătură între vaccinul Pfizer şi decesul unor persoane vaccinate


De la debutul campaniei de vaccinare la sfârşitul lunii decembrie, Norvegia a înregistrat 33 de decese în rândul persoanelor în vârstă care au primit prima doză de vaccin, potrivit celei mai recente evaluări a autorităţilor, scrie Bloomberg.


"Referitor la cauza deceselor, nu a existat nicio analiză", a precizat directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg.


"Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci, nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile", a subliniat responsabila din domeniul sănătăţii de la Oslo, potrivit Agerpres.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă