Noi tratamente COVID-19 anunțate de OMS - Sotrovimab și Baricitinib, beneficii pentru anumiți bolnavi

1 săptămână in urmă 16

VINERI, 14 IANUARIE 2022, 10:15

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

OMS a recomandat oficial vineri două noi tratamente împotriva bolii COVID-19, însă în cazuri foarte precise. Este vorba de tratamentul cu baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi cu sotrovimab - un tratament cu anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology.

Recomandările OMS au apărut în revista medicală British Medical Journal (BMJ), potrivit agențiilor de presă internaționale.

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide.

Cele două tratamente NU sunt recomandate tuturor pacienţilor confirmați COVID-19.

Sotrovimab este recomandat în cazul pacienților care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

Baricitinib este indicat pentru pacienții „afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”. Medicamentul Baricitinib trebuie să fie administrat „în combinaţie cu corticosteroizi”, constatându-se „o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”, relatează Agerpres.

Baricitinib (denumire comercială Olumiant) este un medicament folosit în mod obișnuit în tratamentul artridei reumatoide.

Astfel, tratamentele COVID-19 recomandate de OMS ajunge la 5. Înaintea celor mai noi tratamente, OMS recomanda trei: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite „antagonişti ai interleukinei 6” (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina şi hidroxiclorchina.

Sotrovimab se adresează aceluiaşi tip de bolnavi ca şi Ronapreve. 'Eficacitatea lor contra unor variante noi precum Omicron este încă incertă', nuanţează totuşi experţii OMS.

Cât priveşte baricitinib, acesta 'are aceleaşi efecte' ca şi antagoniştii interleukinei 6 şi trebuie administrat pacienţilor cu aceleaşi forme de boală.

'Atunci când amândouă sunt disponibile', alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, 'în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor', anunță experții OMS.

Baricitinib aparţine familiei de medicamente a 'inhibitorilor de kinaze Janus' şi este utilizat împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună. Celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib şi tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19, spun experţii OMS, lipsind date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă