Noi tensiuni în coaliție: USR PLUS respinge programul premierului Cîțu, care vrea să de 50 de miliarde de lei pentru investiții locale pe model PNDL

2 luni in urmă 63

USR PLUS anunță joi că nu va susține programul Anghel Saligny, anunțat de premierul Florin Cîțu drept un proiect de 50 de miliarde de lei în următorii șase ani. ”USR PLUS nu va susține un nou PNDL cu alocări din pix”, se arată în comunicatul partidului emis joi, după ședința Biroului National.

Reamintim că Guvernul Cîțu a discutat în ședința de miercuri, în primă lectură, proiectul de OUG pentru noul program. Rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice sunt investițiile care vor putea fi finanțate prin programul de investiții pentru primării „Anghel Saligny” în valoare de 50 de miliarde de lei, arată un document consultat de Economedia. Programul este similar cu celebrul PNDL, derulat în ultimii ani de PSD, un program extrem de contestat atât din cauza politizării sale, cât și din cauză că a finanțat deseori obiective inutile sau supraevaluate.

USR PLUS arată că susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu ”prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 și 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtași în replicarea unor practici de alocări discreționare de bani către clientela de partid și cu investiții fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”.

Partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș arată că ”în ciuda declarațiilor din spațiul public nu a existat un acord în coaliție pe acest program. USR PLUS susține organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD. Există deja o serie de recomandări EFOR de care trebuie să ținem cont pentru a avea rezultate. Inclusiv structurile autorităților publice locale trebuie să fie consultate cu privire la nevoile reale de investiții pe care le au în acest moment și de capacitatea locală de a susține aceste investiții”.

USR PLUS mai anunță că a cerut deja în ședința de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 și 2 și propune reluarea subiectului la următoarea ședință a coaliției cu cifre pe masă.

Opoziția USR PLUS față de programul promis de Florin Cîțu în plină campanie internă din PNL vine pe fondul contrelor dintre premier și mai mulți miniștri din USR pe tema rectificării bugetare. (Premierul Florin Cîțu și vicepremierul Dan Barna / Colaj foto: Gov.ro)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă