Noi restricții în Italia: Doar cu mască Ffp2 la cinema și în transportul public / Se introduce ”super permisul verde” în restaurante

4 săptămâni in urmă 19

Noul decret, aprobat pe 23 decembrie, introduce noi reguli și restricții în Italia, iar una din cele mai importante prevederi urmărește obligativitatea purtării măștilor Ffp2, considerată a fi cele mai performante în ceea ce privește protecția împotriva Coronavirusului, relatează Corriere della Sera.

Până în 31 martie 2022, când se așteaptă încetarea stării de urgență în Italia, accesul în cafenele, baruri și restaurante se va face doar prin prezentarea ”super certificatului verde”, un document care se eliberează doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, spre deosebire de ”certificatul verde” obișnuit care poate fi descărcat și în condițiile unui test negativ.

Cu toate aceste restricții, nu va mai exista o limitare a numărului de persoane, iar la ridicarea de la masă este obligatorie purtarea măștii de protecție.  Este obligatorie păstrarea distanței dintre mese și restaurantele sunt obligate să prezinte meniuri online.

Interzis alcoolul

Tot până la sfârșitul lunii martie este interzis consumul de alimente și băuturi în interior, în cinematografe, teatre, stadioane și săli de sport cu ocazia evenimentelor sportive.

De asemenea, pentru a intra în unitățile rezidențiale, de asistență socială, de sănătate socială și de hospice, vizitatorii trebuie să aibă acest certificat verde special, care se eliberează numai persoanelor recuperate sau vaccinate. De asemenea, aici e nevoie și de test negativ în situația în care nu există doza booster de vaccin.

Personalul sanitar, din educație și forțele de ordine sunt obligate să se vaccineze. Evaluarea eventualei obligații de vaccinare pentru alte categorii de lucrători nu a fost inclusă în decret, însă va fi evaluată în săptămânile următoare pe baza evoluției curbei epidemiologice. Guvernul trebuie să decidă dacă îl va extinde și la personalul de ”front office” din administrația publică.

Urmează teste în școli

Noul decret prevede activități de testare în cadrul școlilor. Textul precizează că „pentru a asigura identificarea și urmărirea cazurilor pozitive în școlile de toate nivelurile pentru anul școlar 2021-2022, Ministerul Apărării asigură sprijin regiunilor și provinciilor autonome în desfășurarea activităților de administrare a testelor pentru cercetarea Sars-CoV-2 și a celor corelate de analiză și raportare prin laboratoarele militare ale rețelei de diagnostic molecular situate pe întreg teritoriul național”.

Pentru asta s-au alocat 9 milioane de euro.

Teste pentru intrarea în Italia

Decretul prevede în continuare testarea celor care se întorc din străinătate pe lângă regulile deja în vigoare.  În situația în care testul este pozitiv „măsura de carantină se aplică pe o perioadă de zece zile”. Cei care nu au cazare disponibilă pentru a petrece carantina vor fi transferați la „Hotelurile Covid”. Pentru cei care se întorc din statele UE și sunt vaccinați, testarea antigenică este de asemenea obligatorie. Cei care nu sunt vaccinați vor trebui să rămână în carantină timp de cinci zile. Pentru cei care vin din celelalte state, carantina este de zece zile.

Nu se vor organiza evenimente și petreceri de Revelion în piețele publice. Iar până pe 31 ianuarie discotecile și orice alt club vor fi închise.

Mască Ffp2 obligatorie în unele împrejurări

Pentru a urca în autobuze, metrouri și trenuri regionale, masca chirurgicală nu mai este suficientă, este nevoie de Ffp2.

Această măsură va fi întărită din 10 ianuarie cu ”super certificatul verde”, care va  deveni obligatoriu pentru multe activități: mers la cinema, teatru și concerte, frecventarea piscinelor, sălilor de sport, stadioanelor, centrelor sportive și vestiarelor.

În plus, începând cu 1 februarie, valabilitatea permisului verde se va reduce de la nouă la șase luni. Se scad si timpii de primire a celei de-a treia doze: se va face după patru luni de la a doua doză, față de cinci doze, cât este acum.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă