Noi reguli pentru acordarea concediilor medicale, de la 1 august. Câte zile poate să dea medicul de familie

2 luni in urmă 81

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale, în vigoare de duminică, 1 august 2021.

Potrivit unui comunicat al CNAS, citat de News, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacităţii temporare de muncă pentru boli obişnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor de către medicii curanţi prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei afecţiunii.

Cum se acordă concediile medicale de către medicul de familie și medicii specialiști

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape.

Medicul de familie va acorda, în prima etapă, maximum 4 zile de concediu medical, după care va putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru fiecare episod de boală.

Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile.

În plus, de la 1 august, concediul medical acordat într-un an de medicul de familie nu va putea depăși 28 de zile, față de 30 de zile în prezent.

Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maximum 15 zile. Concediul poate fi prelungit în a doua etapă până la o lună, respectiv 90 de zile pe an.

Până acum, medicul specialist putea să acorde direct până la 30 de zile.

În situaţia în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul pentru continuarea acestuia poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menţionate.

În situaţia în care asiguratul nu poate merge la cabinetul medical pentru a i se acorda concediu medical, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu mai merge pentru evaluarea stării de sănătate, precum şi în situaţia în care starea sa de sănătate se îmbunătățește ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii, medicii curanţi nu vor mai prelungi concediul medical.

Excepții de la planul de urmărire a evoluției bolii

Medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru:

  • unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză);
  • pentru urgenţele medico-chirurgicale;
  • pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării;
  • în situaţia în care asiguratul este internat în spital.

Totodată, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii, a mai transmis CNAS.

La fel ca până acum, după ce expiră concediul medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.

O altă noutate este că, începând cu 1 august asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până acum.

De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în țări care au fost plasate pe lista cu risc epidemiologic ridicat, iar la întoarcerea pe teritoriul României intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă