Noi proteste împotriva restricțiilor, în București și în mai multe orașe ale țării. Liderul AUR, George Simion, între manifestanții din centrul Capitalei – LIVE TEXT

2 luni in urmă 4


Noi proteste se desfășoară luni seara în Capitală și mai multe orașe din țară, împotriva restricțiilor impuse de autorități din cauza creșterii ratei de infectare cu COVID. Sunt câteva sute de persoane în Piața Universității din București, la fel și la Botoșani sau Sibiu, în timp ce la Constanța și Timișoara numărul acestora era mai mic.


UPDATE ora 19.08 Oamenii au ieșit în stradă și la Timișoara pentru a protesta împotriva carantinei și a restricțiilor impuse de autorități. Aproape 50 de persoane s-au adunat în fața Prefecturii Timiș, după care au plecat spre centrul orașului, potrivit Ziarului local Tion.Incidentele nu au lipsit, un bărbat care protesta lângă Catedrală a fost ridicat de jandarmi, după ce a devenit recalcitrant și a jignit forțele de ordine.


Câteva sute de oameni la Botoșani


De asemenea, peste 300 de oameni au ieșit în stradă și la Botoșani. Protestul a început la ora 17.00, în urma distriburii masive a invitației de solidaritate la protest pe rețelele de socializare, potrivit Știri de Botoșani.


Proteste Botoșani sursa foto: Știri de Botoșani

Sunt proteste în București, Brașov, Constanța, Alba Iulia, Sibiu și Cluj-Napoca.


Un bărbat ridicat de jandarmi, în debutul protestului din București


În București, un incident a marcat începutul manifestației împotriva restricțiilor anunțată în Piața Universității: un bărbat a fost ridicat de jandarmi şi băgat în dubă, pentru a fi dus la secţia de poliţie, după cum se poate vedea în imaginile surprinse de Antena 3.


Proteste București | Sursa foto: Antena 3

Jandarmeria a explicat într-un comunicat de ce a fost ridicat protestatarul.


„Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecție, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii și a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoți la secția de poliție, în vederea stabilirii identității, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor și a lovit cu picioarele”, se arată în comunicatul instituției.


Bărbatul a fost dus la o secție de poliție pentru luarea măsurilor legale ce se impun. Aproximativ 150 de oameni manifestau la ora 18:00 în centrul Bucureștiului împotriva restricțiilor anti-COVID, scandând „Libertate!”, potrivit Digi24.


Peste 200 de persoane protestează la această oră în Piața Universității. La eveniment a ajuns și George Simion, liderul Aur. Oamenii nu poartă mască de protecție și stau unii în alții.


Mai multe imagini de la protestul de la Timișoara, în galeria de mai jos


Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu Proteste și în Timișoara sursa foto: Raluca Diaconu
Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității Protest împotriva restricțiilor în Piața Universității

Câteva zeci de persoane s-au adunat și în Piața Victoriei.


Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu Proteste Piața Victoriei sursa foto: Eli Driu

Proteste și în alte orașe din țară


Un protest organizat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se desfășoară luni după-amiaza la Alba Iulia, în fața sediului Prefecturii, potrivit Alba24.


De asemenea, sute de oameni au ieșit în stradă și la Sibiu. Convoiul este însoțit de mașini ale Jandarmeriei, potrivit Ziarului Ora de Sibiu.


Unii dintre ei au dat foc măștilor de protecție.


Protest Sibiu | Sursa foto: Ora de Sibiu

Unul dintre protestatari a înjurat şi a făcut gesturi obscene în direcţia Primăriei. Acesta a fost îmbrâncit, moment în care au intervenit jandarmii. Tânărul recalcitrant i-a înjurat şi pe aceştia şi a fost băgat în duba jandarmeriei.


Mai multe persoane protestează și în fața Prefecturii Cluj.


De asemenea, oamenii au ieșit în stradă și la Brașov.


În jurul orei 17.00 câteva zeci de persoane s-au strâns și în fața Primăriei din Constanța pentru a protesta împotriva restricțiilor. Oamenii strigă în cor: „Libertate!”.


Noile manifestații vin în continuarea celor desfășurate în noaptea de duminică spre luni, când sute de oameni au protestat în București și în mai multe orașe din țară față de noile restricții impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus - magazine închise la ora 18.00 și interzicerea circulației după ora 20.00 - în weekend, unde de rata de infectare trece de 4 la mie, și în tot timpul săptămânii, unde rata trece de 7,5.


Protestele s-au terminat în jurul orei 4.00 dimineața și s-a lăsat cu amenzi de 99.000 de lei. În total, Jandarmeria Română anunţă că au fost date peste 200 de sancţiuni în urma protestelor organizate în 24 de localităţi împotriva noilor restricţii anti-COVID.


George Simion, liderul AUR, anunțase pentru luni noi proteste în București.


„La Universitate(București) și în fața prefecturilor de la 17:00. Acum sunt în ședința Biroului Permanent al Camerei și, împotriva regulamentului, ni s-a luat dreptul la cuvânt (inițiativă USR). Nu avem altă soluție: alături de români, în stradă!”, a scris George Simion pe Facebook.


Un mesaj similar a fost postat de Simion și duminică.


„Mâine la ora 17.00 nu mai stăm în casă, nu mai e timpul să stăm în case. E timpul să ieşim în stradă pentru drepturile noastre, pentru libertatea noastre, pentru că aceste restricţii sunt de-a dreptul aberante”, a transmis liderul AUR într-un live pe reţelele de socializare.


Membrii partidului au creat inclusiv un eveniment pe Facebook cu aceasta ocazie. Până la ora 16.00, circa 110 oameni spuseseră că vor participa, iar peste 250 erau interesați.


Proteste au fost anunțate în București și la ora 20.00.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă