Noi informații despre starea fetiței de 2 ani de la Iași, cu arsuri grave după ce s-a opărit cu ciorbă. Medicii dezbat dacă să o transfere la București

1 lună in urmă 3

Cei doi copii de 2 ani, aduși în stare gravă la Iași, sâmbătă, după ce au vărsat o oală cu ciorbă fierbinte asupra lor în timp ce se jucau, sunt în stare stabilă, potrivit declarațiilor făcute duminică de doctorul Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”.

Medicii de la spitalul din Iași au evaluat sâmbătă seară starea celor doi copii și au determinat că fata de 2 ani a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, în timp ce băiatul pe 6%, doar în zona mâinilor.

Ambii au fost internați la Secția de Terapie Intensivă, pe zona ATI suspecți COVID, și au fost preluați de echipa de chirurgie plastică.

„Fetița se află în stare foarte gravă, după reechilibrarea ei s-a intrat de urgență în sala de operație pentru toaletarea chirurgicală și estimarea suprafeței arse. A fost preluată de echipajul SMURD, intubată, ventilată mecanică, dar a fost stabilă hemodinamic. Acum este într-un echilibru foarte fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat aseară este maximal: copilul este pansat cu un pansament special cu presiune negativă, este inclus practic într-un vid pentru a minimiza riscul de contaminare și pentru a favoriza această vindecare a arsurii”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al unității medicale.

În momentul în care s-au întrunit aseară condițiile de transport la București, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, fetița era deja în sala de operații, iar medicii au luat decizia de amâna acest transport într-o primă fază.

Dr. Lavinia Ionescu a spus că decizia finală va fi luată astăzi, 28 februarie, dar că pansamentul respectiv, cu presiune negativă, aplicat asupra arsurilor fetiței, trebuie să stea 72 de ore pentru a fi eficient. Or, în cazul transportului, acesta va trebui scos.

„În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică ce se creează, acest pansament trebuie scos și copilul este, practic, devidat: există riscul de contaminare în timpul transportului. După cele 72 de ore ar trebui să fie făcută o reevaluare secundară și, în funcție de starea copilului, să decidem ce urmează. Decizia va fi a medicului curant și a echipei medicale”, a completat dr. Lavinia Ionescu.

Chiar dacă starea copilului se va stabiliza și aceasta va fi salvată, medicii spun că o așteaptă zeci de intervenții chirurgicale în perioada următoare, inclusiv cele de reconstrucție plastică.

Cei doi copii cu vârste de aproximativ doi ani sunt din Huși, județul Vaslui, și erau alături de mamele lor în momentul incidentului petrecut ieri, 27 februarie. Cele două femei, care sunt vecine, s-au întâlnit într-un apartament și au început să gătească împreună. La un moment, când cele două tăiau legumele, copiii s-au dus la aragaz și au tras peste ei oala cu ciorbă care se afla pe foc.

Inițial, femeile i-au băgat pe aceștia sub duș cu apă rece, pentru ca apoi să-i ducă la spitalul din oraș, cu mașina proprie.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă