Noi imagini de pe Marte. Roverul Perseverance al NASA a dat prima tură pe planeta roșie

1 lună in urmă 2


Roverul Perseverance, al NASA, a făcut prima sa călătorie pe suprafața planetei Marte, mergând 6,4 metri și făcând o mică rotire deasupra craterului Jezero, relatează CNN. Testul a durat 33 de minute și a mers „incredibil de bine”, conform echipei care coordonează misiunea.


Vehiculul a trimis imagini cu urmele roților sale pe suprafața marțiană. De acum, el va merge în explorare, parcurgând o medie de circa 200 de metri în fiecare etapă.


„Tracțiunea roverului a mers foarte bine. Acum suntem siguri că sistemul nostru funcționează și este capabil să ne conducă oriunde ne poartă știința în următorii doi ani”, a spus inginerul Anais Zarifian.


Imaginile au dezvăluit mai multe despre locul de aterizare, numit Octavia E. Butler Landing, în onoarea regretatei autoare de cărți de SF din Pasadena, California. Butler a fost prima femeie afro-americană care a câștigat atât Premiul Hugo, cât și Premiul Nebula. Ea a fost, de asemenea, primul scriitor de ficțiune onorat cu o bursă MacArthur.


Misiunea roverului este gestionată de la Propulsion Laboratory al NASA, cu sediul în Pasadena.


Cu ce instrumente este dotat Perseverance


Perseverance a primit o actualizare a softului, care îl va ajuta să exploreze Marte, și a testat intrumentele de bord, cum ar fi senzorul care pătrunde în sol sau aparatul care va converti dioxidul de carbon în oxigen. Printre acestea, se mai află doi senzori de vânt și o stație meteo care trimite date pe Pământ.


De asemenea, vehiculul și-a flexat brațul lung de 7 metri care transportă instrumente și camere folosite pentru a investiga Marte. Mai multe teste sunt programate pentru rover în următoarele săptămâni, pentru a evalua instrumentele cu care este dotat.


În primăvară, va fi testat și elicopterul Ingenuity, care va efectua o serie de zboruri. Perseverance a trimis până acum 7.000 de imagini, care îi vor ajuta pe oamenii de știință implicați în proiect să-i planifice traseul pentru explorare. Ei vor cerceta mai îndeaproape rocile și solul marțian, pentru a-și face o idee despre trecutul climei de pe planetă.


Care este prima misiune a roverului


La aproximativ 2,4 kilometri de rover se află o movilă și depuneri stratificate care ar fi alcătuit o deltă a râurilor care se vărsau în lacul care umplea craterul Jezero, acum 3,9 miliarde de ani, spun oamenii de știință.


Folosind imagini realizate deasupra locului de aterizare, echipa științifică trasează mai multe rute pe care roverul ar putea merge pentru a explora aceste roci. Apoi, oamenii de știință vor trebui să stabilească locul de colectare a probelor, care vor fi aduse pe Pământ de viitoarele misiuni.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă