Noi episoade de lapoviță și ninsoare! Prognoza METEO 6-12 ianuarie 2021

1 lună in urmă 23

Astfel, ”în perioada 6 – 12 ianuarie, circulația aerului la nivelul României se va menține destul de activă, astfel că, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitații, vor traversa țara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor in lapoviță și ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase.

În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitații din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie și până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul țării.

Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, moderate cantitativ, în jur de 10 – 25 l/mp în Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest și în sudul-sud-vestul Transilvaniei.

La munte vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaților Meridionali și în zona mai înaltă a Munților Apuseni, unde și vântul va avea intensificări (55 – 70 km/h), mai ales pe creste, viscolind și troienind ninsoarea

Următorul episod cu precipitații se va semnala în intervalul 8 ianuarie – 11 ianuarie și va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde toată țara. De această dată, precipitațiile vor fi la început sub formă de ploaie, care se va transforma în lapoviță si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, apoi și în zona de câmpie a Olteniei și a Munteniei, dar mai puțin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile.

Precipitațiile vor fi abundente, în special în sudul și estul tării, parțial în centru dar mai ales în zona montană și submontană a Carpaților Meridionali și Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent.

Strat consistent de zăpadă

În perioada 13 – 16 ianuarie, circulația aerului la nivelul României va favoriza pătrunderea unor sisteme noroase succesive dinspre Europa Centrala – Central-Nordică, astfel că acestea nu vor mai fi atât de importante cantitativ ca în episoadele precedente și se vor semnala, în special, în zonele de munte și în partea de nord-vest, nord, centrul și vest a României. Acestea vor fi predominat sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste țara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între –2 și 6 grade, iar cele minime între -12 și 0 grade.

În intervalul 05-06 ianuarie, debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinul superior al Jiului, bazinul inferior al Oltului și pe cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, Moldova, Suceava, bazinul inferior al Argeșului, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cursul superior al Siretului, debitele vor fi relativ staționare.

Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) existente în bazinele superioare ale Bistriței şi Moldovei se vor menține fără modificări importante.

Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, nivelurile se pot situa cu 15-30 cm peste COTA DE PERICOL pe râul Jiu la staţia hidrometrică Răcari, județul Dolj.

În intervalul 06-08 ianuarie, pe baza informațiilor actuale, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, este posibil sa se mai înregistreze creșteri importante de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APARARE (COTE DE ATENTIE și izolat de INUNDATIE), pe unele râuri din zonele de deal și munte din sudul și vestul țării”, se arată pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Mediului.

 

ℹ Estimări meteorologice și hidrologice pentru perioada următoare: ? În perioada 6 – 12 ianuarie, circulația aerului la...

Publicată de Ministerul Mediului - România pe Marţi, 5 ianuarie 2021
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă