Noi detalii din dosarul din SUA al premierului. Ce alcoolemie avea Cîțu când s-a urcat la volan, în decembrie 2000

2 luni in urmă 34


Premierul Florin Cîțu a recunoscut miercuri că, în urmă cu 20 de ani, în perioada în care era student în Statele Unite ale Americii, a fost prins băut la volan. În urma acestei fapte, a fost amendat și a primit două zile de închisoare. Potrivit dosarului penal, obținut de Mediafax, în momentul în care a fost oprit de autorități, Cîțu avea o alcoolemie de 0.161, în condițiile în care limita legală era de 0.08.


Întâmplarea a avut loc în noaptea de 3 decembrie 2000, puțin după ora 2:00. Cîțu, care avea atunci 28 de ani, conducea un Ford Probe roşu, cu care mergea „de o parte pe alta a drumului”, în oraşul Ames, din Comitatul Story, statul Iowa.


L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut.

Extras din dosarul din SUA al lui Cîțu, obținut de Mediafax:

„Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161”, mai arată documentul întocmit de autoritățile din Iowa, potrivit Mediafax.


Infracțiunea de care este acuzat Florin Cîțu este de „conducere sub influenţă” (OWI) 1st (Serious Misdemeanor)/Delict grav, prin încălcarea Secţiunii 312J.2 litera 1a (conducere sub influenţa unei băuturi alcoolice sau a unui alt drog sau combinația dintre aceste substanțe – n.r.) şi 1b (prezenţa unei concentraţii de alcool de 0.08 sau mai mari – n.r.) din Codul Penal al statului Iowa din 1999.


În aceeași noapte, Cîțu a fost luat în custodia autorităților din SUA, acestea stabilind o cauțiune de 1.950 de dolari. De asemenea, Cîțu a fost plasat sub supraveghere în cadrul Departamentului Serviciului Corecţional pentru Programul de Eliberare Preliminară.


Pe 14 decembrie au fost formulate oficial acuzațiile la adresa lui Florin Cîțu.


Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0.10 sau mai mare.

Acuzația formulată de procurorul Timothy C. Meals, din Story County:

Ulterior, acuzațiile au fost trimise judecătorului, însă Florin Cîțu nu s-a prezentat în instanță, pentru că la finalul lunii decembrie a revenit în România pentru a sărbători Crăciunul.


Avocatul lui Cîțu, Gerald Moothart, a solicitat atunci ca acesta să fie audiat pe 8 ianuarie 2001, solicitare pe care judecătorul Steven P. Van Marel a acceptat-o.


Cîțu a pledat nevinovat la început


Revenit în Statele Unite ale Americii, Florin Cîțu a decis să pledeze nevinovat în fața instanței și a solicitat toate probele din dosar, inclusiv pe cele audio video și datele despre amprentare.


Centrul comunitar din Des Moines a anunțat că Florin Cîţu a terminat, pe 18 ianuarie 2001, programul Drinking Drivers Program, împotriva conducerii sub influența alcoolului, și a trimis instanței un raport în acest sens.


Pe 23 februarie, Cîțu decide să pledeze vinovat și informează instanţa că va face un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În același timp, acceptă ca în mașina sa să fie instalat un dispozitiv anti-alcool, să presteze muncă neplătită în folosul comunităţii, să fie trimis la un centru comunitar de corecţie, să urmeze cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi să fie inclus într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării.


În
acordul de recunoaștere a vinovăției, Florin Cîțu notează că
„pledând
vinovat, înţeleg că nu va fi niciun proces de niciun fel”.


Cîțu menționează și că este de acord cu următoarele recomandări ale autorităților din statul Iowa:


să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%.încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare. plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education (Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de Droguri).Evaluarea Abuzului de Substanţe.Plata tuturor cheltuielilor judiciare.

„Din
moment ce am încălcat Secţiunea 321J.2, din Codul Penal din Iowa,
înţeleg că nu pot fi condamnat până când nu finalizez evaluarea
abuzului de substanţe şi până nu când trimit rezultatele către
instanţă. Am terminat evaluarea pe abuzuri de substanţe. Am citit
evaluarea şi recomandările care o conţin. Am trimis deja
rezultatele evaluării pe abuzul de substanţe către tribunal
într-un plic pe care scrie Confidenţial. Cer instanţei să accepte
această recunoaştere a vinovăţiei”, mai
notează Cîțu în document.


Pe 26 februarie 2001, instanța pronunță decizia de condamnare a lui Florin Cîţu. Acesta primește două zile de detenție în Penitenciarul Story County. I se scade perioada reţinerii iniţiale și este amendat cu peste 1.300 de dolari.


Concret,
Cîțu a trebuit să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă
suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug
Abuse Resistance Education (Educaţie pentru Rezistenţa la Abuzul de
Droguri) şi costurile judiciare până la data de 27 iulie 2001.


De
asemenea, potrivit deciziei instanței, pedeapsa de două zile de
închisoare trebuia executată până la data de 4 mai 2001, Cîțu
fiind informat că executarea poate însemna inclusiv plata camerei
şi mesei legate de încarcerare.


În decizia instanței se mai menționează că inculpatul are dreptul de a formula apel, ceea ce implică achitarea unei taxe de 2.500 de dolari. Potrivit Mediafax, din documentele furnizate de autoritățile americane reiese că Florin Cîțu nu a făcut apel la decizia de condamnare.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă