Nivelul de alertă pentru supervulcanul Taupo din Noua Zeelandă a fost ridicat după ce în zonă au avut loc 700 de cutremure

1 săptămână in urmă 19

Oamenii de știință neozeelandezi au ridicat nivelul de alertă pentru uriașul vulcan Taupo, sursa celei mai mari erupții vulcanice de pe Pământ din ultimii 5.000 de ani, informează Reuters.

Vulcanul Taupo a erupt ultima dată acum 1.800 de ani, atunci când a aruncat în atmosferă peste 100 de kilometri cubi de materie vulcanică. Aproape 700 de cutremure mici au fost acum detectate sub Lacul Taupo – caldera vulcanului și, totodată, cel mai mare lac din Noua Zeelandă.

Lacul Taupo Noua Zeelandă Aproape 700 de cutremure mici au fost detectate sub Lacul Taupo – caldera vulcanului și, totodată, cel mai mare lac din Noua Zeelandă. Foto: Profimedia Images

Sistemul de alertă vulcanică este format din șase niveluri care denotă cât de agitată este situația. Cu toate că alerta este doar la nivelul 1 („tulburări vulcanice minore”), agenția geologică GeoNet a avertizat că erupțiile vulcanice pot avea loc la orice nivel și că alerta poate fi ridicată brusc la un nivel mult mai mare pe măsură ce activitatea vulcanului se schimbă.

Erupția care a avut loc în jurul anului 200 a devastat o regiune mare din Insula de Nord a Noii Zeelande, într-o perioadă în care insula nu era locuită de oameni.

„Cutremurele și deformarea [calderei] ar putea continua în următoarele săptămâni și luni”, a anunțat GeoNet, care a precizat că, momentan, riscul unei erupții este foarte mic.

erupția-WhiteIsland Erupția vulcanului Whakaari (White Island) din 2019 a dus la moartea a 22 de persoane și la rănirea a altor 25, majoritatea turiști. Captură foto: Twitter / @sch

În 2019, Insula Albă, cunoscută și sub numele de Whakaari, a erupt dintr-o dată, eliberând cenușă și aburi și provocând moartea a 22 de persoane și la rănirea a altor 25, majoritatea turiști.

Noua Zeelandă se află la granița dintre placa tectonică australiană și cea pacifică și, din acest motiv, are parte de multe cutremure și o activitate vulcanică ridicată.

Editor : Raul Nețoiu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă