Ninsori neobișnuite în Brazilia. Unii locuitori au văzut zăpada pentru prima dată

1 lună in urmă 12

În timp ce mai multe state din Europa sunt afectate de caniculă, Brazilia trece printr-una dintre cele mai reci zile ale acestui an. În unele părți ale țării au fost ninsori abundente, ocazie cu care unii locuitori au văzut pentru prima dată zăpada. Vremea extremă pune în pericol însă sectorul agricol din Brazilia, plantațiile de cafea fiind deja afectate de temperaturile scăzute, notează Reuters.

În peste 40 de orașe din sudul statului Rio Grande do Sul au fost înregistrate temperaturi sub limita înghețului și s-a format polei, iar în 33 dintre ele a nins, stratul de zăpadă ajungând pe alocuri chiar la un metru înălțime, potrivit meteorologilor din statul sud-american.

Vreamea neobișnuită pentru Brazilia este cauzată de o masă de aer polar care s-a instalat deasupra regiunii Rio Grande do Sul. Ninsoarea a fost însoțită și de rafale de vânt de până la 80 km/h în Goias și Mato Grosso do Sul, de asemenea un fenomen rar pentru aceste orașe.

Snow…in Brazil…very cold…I don't know what's going on within this country…Can't remember the last time we had temperatures so low… pic.twitter.com/uhtRxMN7nm

— Luciano?Gasparini PT9KK – ZP6KKK (@luciangasparini) July 29, 2021

În plus, meteorologii estimează că masa de aer rece se va deplasa către nordul țării și va afecta inclusiv metropola Sao Paolo și regiunile agricole Minas Gerais.

Este vorba despre regiuni cunoscute pentru plantațiile întinse de trestie de zahăr, citrice și cafea.

De altfel, prețurile cafelei au atins recent cel mai înalt nivel din ultimii șase ani, o consecință a vremii extreme care a afectat culturile.

Dacă pentru locuitorii din zonele temperate, străzile acoperite cu zăpadă, temperaturile scăzute și ninsoarea abundentă nu sunt surprinzătoare, pentru unii brazilieni a fost prima dată în viață când au văzut în jurul lor un piesaj de iarnă.

„Am 62 de ani și nu văzusem niciodată zăpada”, a declarat șoferul de camion Iodor Goncalves Marques din Cambara do Sul pentru postul de televiziune brazilian Globo.

Foto: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă