Nicuşor Dan: „Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei”

1 lună in urmă 18

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 15:05

7 citiri

 „Primăria şi Guvernul vor plăti cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 4 noiembrie, după întâlnirea cu premierul interimar Florin Cîţu, că municipalitatea şi Guvernul vor acoperi cel puţin două treimi din preţul gigacaloriei pentru populaţie.

"Până la 1 noiembrie 2021, pe Municipiul Bucureşti (raportul dintre preţul suportat de autorităţi şi cel suportat de populaţie - n.r.) era doi la unu. Adică două părţi plătea Primăria, o parte plătea cetăţeanul. Ce am spus eu este că raportul acesta nu o să fie mai mic. Adică, Primăria plus Guvernul o să plătească cel puţin două treimi", a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie acordată presei.

El a reamintit că premierul interimar Florin Cîţu a discutat luni cu primarii oraşelor care au sisteme de termoficare centralizate despre ajutorul pe care îl poate oferi Guvernul.

"ANRE a fixat tariful abia acum, pe 1 noiembrie. Discuţia cu prim-ministrul a fost luni, la 16,30. În urma acelei discuţii, fiecare primar a trimis, prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, solicitarea care s-a centralizat marţi după-amiază. Această solicitare este pe masa Guvernului.

Răspunsul trebuie să îl dea Guvernul, dar eu cred că, din ce am vorbit cu prim-ministrul, este foarte decis să rezolve repede problema asta. (...) Prim-ministrul nu s-a pronunţat în prezenţa noastră în ce priveşte soluţia, dar ce ne-a spus că are intenţia să se implice în această problemă, pentru ca cetăţenii să nu fie afectaţi", a precizat primarul general.

Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca, în urma intervenţiei Guvernului, ANRE să revizuiască preţul de producţie de 380 de lei pe gigacalorie.

"Soluţia cea mai echitabilă este ca guvernul să intervină astfel încât acel preţ fixat de ANRE, de producţie, care este obligatoriu pentru toate sistemele oraşelor care transportă şi distribuie mai departe, să coboare. Adică anul trecut acest preţ era cam 195 de lei. Anul acesta este 380 de lei, aşa cum a fost fixat de ANRE. Ceea ce poate să facă Guvernul, subvenţionând gazul pe care aceşti producători de energie îl primesc, să scadă preţul de producţie care este furnizat de către ANRE", a indicat el.

La sfârşitul lunii octombrie, Nicuşor Dan anunţa că PMB ar putea plăti 100 - 200 de milioane de lei în plus faţă de subvenţia anuală de 950 de milioane de lei pentru preţul agentului termic furnizat populaţiei. El sublinia însă că decizia aparţine Consiliului General al Capitalei.

Citeste si:

Nicuşor Dan nu a putut intra în sediul guvernului pentru că nu a avut certificatul verde. Întâlnirea a fost mutată

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a mers, joi, 4 noiembrie, la sediul guvernului, pentru o întâlnire cu premierul interimar Florin Cîţu, însă nu a reuşit să intre pentru că nu avea...

 criza termoficării

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi cel al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, ar fi fost chemaţi de premierul interimar Florin Cîţu la Palatul Victoria, anunță surse guvernamentale pentru...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă