Nicușor Dan: În București trebuie să facem ce n-am făcut 20 de ani și să nu punem blocuri între blocuri

1 lună in urmă 2

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000 și să construiască locuri pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi, pentru care există fonduri europene. El de asemenea a spus că dezvoltarea de tip “blocuri între blocuri” trebuie să înceteze. Administrația locală va avea un nou PUG actualizat în câțiva ani, precizează primarul.

“În anul 2000, când s-a făcut Planul Urbanistic General (PUG), adică legea de construire în București, el s-a făcut echilibrat, în sensul că în el s-au prevăzut locuri de locuit, locuri pentru activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Noi, ca administrație locală, de 20 ani de ani n-am fost în stare să facem din acele spații verzi care erau teoretice, dar pentru care se păstrase locul în PUG, spații verzi efective.

Asta nu înseamnă că acum trebuie să le construim. Asta înseamnă că acum trebuie să luăm bani europeni ca să le facem acum, ce n-am făcut acum 20 de ani și să nu punem bloc lângă bloc, mai ales în situația în care noi avem o problemă uriașă de poluare a aerului, care generează probleme respiratorii la zeci de mii de copii care generează probleme și respiratorii și cardiovasculare la zeci de mii de persoane vârstnice.

Bucureștiul nu este tabula rasa. Pare că dacă aceste planuri de sector dispar, nu mai avem nicio reglementare. Nu! Avem o reglementare din 2000, PUG, care este mult mai bună decât aceste planuri de sector, pentru că este o dezvoltare echilibrată.

O să venim cu un PUG actualizat în doi - trei ani, pentru că durează să pui toate elementele cap la cap. Dar asta nu înseamnă că până atunci nu trebuie să respectăm PUG-ul. În acesta există terenuri care au funcția de spațiu verde. Ele n-au fost amenajate, pentru că așa s-a întâmplat cu administrația publică locală. Noi trebuie să le amenajăm. Există bani europene pentru asta”, a afirmat Nicușor Dan.

“Dacă un privat deține un spațiu verde, nu înseamnă că poate construi un bloc de 10 etaje”

Totodată, el spune că autorizațiile care au fost date deja pentru construcția de imobile nu vor fi anulate, dar că va opri construcțiile neautorizate care nu respectă legea de construire în Capitală.
“Mare parte din problemă vine din faptul că Primăria Capitalei nu a făcut Registrul spațiilor verzi. Dacă l-ar fi făcut - problema cea mai mare este la spațiile verzi dintre blocuri – nu ar fi fost niciodată retrocedate acele spații.

Acum suntem într-o situație mixtă în care avem spații în proprietatea Municipalității și de care nu s-a îngrijit nimeni și spații verzi care au proprietari privați. Asta nu înseamnă că tu, care ești privat, poți să contruiești acolo un bloc de 10 etaje.

Dacă Consiliul General suspendă vineri PUZ-urile de sector, nu se va mai construi după PUZ-urile acelea, ci după PUG. Asta înseamnă că pe malurile lacurilor nu vom mai avea blocuri de 14-20 de etaje, ci locuri de promenadă, locuri în care poți să faci sport, locuri în care poți să te duci cu copiii să înoate.

Dacă vorbim de Sectorul 5, PUG prevede din zona de Sud până în Calea Rahovei, cu deservire pentru cartierele Ferentari și Giurgiului de o parte și de alta care n-au metrou, asta înseamnă că putem să folosim acel culoar ca să facem metrou de suprafață, astfel încât o persoană care locuiește acolo să ajungă în 20 de minute la Gara de Nord sau la Aeroportul Otopeni sau în Pipera. Conectând aceste zone, vom ridica nivelul de viață. Acesta prevede PUG încă de acum 20 de ani. Ce prevede PUZ Sector 5? Prevede că pe acel culoar o să mai facem încă niște blocuri între blocuri”, a mai declarat Nicușor Dan.

Editor : Alexandru Costea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă