Nicolae Ciucă: Urmează să fie refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Consumatorii casnici vor beneficia de o nouă schemă de protecţie

5 zile in urmă 9

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, 11 ianuarie, că facturile la energie electrice, care nu au respectat plafoanele reglementate, nu vor fi purtătoare de penalităţi, iar acestea urmează să fie refăcute de furnizori.

Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi, a anunţat premierul, într-o declaraţie transmisă de la Guvern.

Nicolae Ciucă a anunţat că a convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului şi cu preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a inteprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie.

Potrivit premierului, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5 la suta, precum şi compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale”, a spus Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a mai spus că în sectorul agricol si al industriei alimentare vor fi lansate măsuri de sprijin, care vor începe de la 1 februarie şi vor fi active până la data de 1 iulie.

„Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a mai spus premierul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă