Nicolae Ciucă: E discutată o soluţie ca să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată fi eliberat pe bază de reţetă

1 lună in urmă 33

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, 30 octombrie, că se caută o soluție pentru introducerea în farmaciile cu circuit deschis a antiviralului Favipiravir, folosit în tratamentul pacienților cu COVID-19, care să poată fi eliberat pe baza prescripției medicale, relatează News.ro.

Nicolae Ciucă a depus, sâmbătă, la Parlament, lista miniștrilor și programul de guvernare, context în care a vorbit despre măsurile avute în vedere pe termen scurt pentru gestionarea pandemiei. Premierul desemnat a menționat astfel, nevoia de mai multe centre de diagnosticare și înființarea unui call center la care medicii de familie să primească informații de la medicii specialiști cu privire la protocolul de tratare a COVID-19.

„De asemenea, este foarte important, am stabilit ca într-un timp foarte, foarte scurt să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui să recomande, pentru că există şi această posibilitate, să se recomande medicamente care nu sunt cele mai potrivite în tratamentul bolii şi, de asemenea, un protocol legat de ceea ce înseamnă tratarea în special în ambulatoriu”, a mai spus Nicolae Ciucă, adăugând că ”este discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie”.

Medicamentul Favipravir se administrează, în prezent, doar pacienților infectați cu coronavirus care sunt spitalizați.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat recent că eliberarea medicamentului Favipiravir în farmaciile cu circuit deschis ar duce la reducerea numărului de internări.

„Propun ca antiviralul Favipiravir să poată să fie eliberat din farmaciile cu circuit deschis. Sigur, acesta va fi eliberat pe bază de reţetă completată, eliberată de către medicul specialist, medicul de familie. Să fie decontat exclusiv de către stat. Acest deziderat ne va duce, mai mult ca sigur, la reducerea numărului de internări în cadrul spitalului, de transformare a formelor medii în forme severe şi tratarea pacienţilor la domiciliu”, a explicat Florin Roșu.

România a primit în ultimele săptămâni 4.000 de cutii de Favipiravir din Ungaria, 1.000 la începutul lunii octombrie și alte 3.000 în această săptămână.

Premierul desemnat a avut sâmbătă o întâlnire cu medicii Valeriu Gheorghiţă, Raed Arafat, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel şi cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, pe tema crizei sanitare.

Ciucă a declarat că unul dintre subiectele discutate a fost cel al introducerii certificatului verde la locul de muncă, măsură respinsă recent la votul din Senat.

„Să vedem în cel fel se poate amenda acest proiect astfel încât să poată să fie aprobat în Camera Deputaţilor”, a spus premierul desemnat.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă