Nicolae Ciucă, după ce a fost desemnat a doua oară premier: „Sper ca de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”

1 săptămână in urmă 23

Nicolae Ciucă a fost desemnat luni de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Acesta a declarat într-o declarație comună cu șeful statului că speră ca joi noua echipă să „se apuce serios de treabă”.

Este pentru a doua oară când Nicolae Ciucă este desemnat de Klaus Iohannis pentru funcția de premier. El și-a depus mandatul la începutul lunii noiembrie, după ce a văzut că nu obține voturi pentru înestirea unui guvern PNL-UDMR în  Parlament.

„În ultimele zile am lucrat cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se constituie o coaliție solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea țării. Practic, cetățenii români așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia COVID-19, criza energetică și, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR”, a declarat premierul desemnat Nicolae Ciucă într-o declarație comună cu Klaus Iohannis.

 „Sper ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale”, a mai anunțat Nicolae Ciucă.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru luni pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost ministrul a Apărării și șef al Statului Major al Armatei Române. Generalul a fost singura propunere înaintată la consultările de la Palatul Cotroceni, de către PNL, PSD și UDMR.

Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Este a doua oară când Nicolae Ciucă primeşte mandat pentru formare unui Guvern. În urmă cu câteva săptămâni el şi-a depus mandatul în lipsa unei majorităţi cu care să mergă în Parlament. În decembrie 2020, Nicolae Ciucă a fost pentru scurt timp premier intermiar, după ce Ludovic Orban a demisionat.

Nicolae Ciucă s-a înscris în PNL în octombrie 2020, a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă