​Ni-cu-șor! Ni-cu-șor!/ Dan e molipsitor! / Cine-i dă omor?

1 lună in urmă 5

Avem al doilea război din care iese Nicușor Dan puternic. Primul a fost cel cu agentul termic. Al doilea este cel de ieri cu PUZ-urile Capitalei. Dacă lipsa agentului termic ne-a ars până-n oase, de PUZ-uri ne doare-n cot pe cei mulți. Dacă nu ne toarnă un beton de șde etaje în fața casei, habar n-avem ce-i PUZ-ul. Dar nu doar despre aceste nimicuri voi vorbi, ci despre Nicușor ca om molipsitor. Un ins care prin munca sa, impune alt model de politician.

În primul rând, e prima oară când un politician și-a tras la Primărie o echipă a lui fără “elefanți” din alte vremuri. Este un sentiment tonic. Poate oamenii ăștia o vor da în bară, poate nu-și vor duce mandatele până la capăt, poate, poate, poate... Dar este altceva. Este un sentiment tonic. Iată, se poate să alegi oameni noi. Există tineri deștepți pe lumea asta! Există un Nicușor care are încredere în ei.

S-o privim pe Firea care s-a încolăcit cu toată mafia soțului Pandele. E dusă acum, pupă icoanele și se-nchină zilnic: cine mi-a luat rimelul, cine vitalitatea?
Să privim în guvernul Cîțu, băieți tineri, că așa-i socotim pe la 40-50 de ani, nu? Și-au tras pe lângă sine niște relicve. Este incredibil cum băsiști, pesediști parazitează pozițiile noului guvern Cîțu.
Să privim primăriile. La Primăria 2 este de-a dreptul caraghios. Noul primar a fost halit cu “muștar” de vechea mafie. Dintr-o mare speranță, primarul sectorului 2 miroase "a mort". Nu numai că ieșirile lui publice par ale unui om care trăiește printre druizi... Ultima sa alegere este a unui om care era a lui Pandele-Firea de-o viață. Primarul s-a fosilizat de tânăr.
Sectoarele pesediste nu se pun. Învechiți în năravuri, Negoiță, Piedone, Băluță sunt niște șacali gata să-l zdrobească pe Nicușor. Tac, dar își ascut în tăcere ghearele gata să-l sfârtece. RISE ne-a arătat mafia de la sectorul 4. COVID-ul ne-a adus în vizor caraghiosul pensionar de la Spații verzi sector 4 care a fost cu amanta-n excursie, apoi a mințit și a dat COVID la tot spitalul și la toată familia dumisale. În al doilea rând, Nicușor duce bătăliile la capăt, indiferent de cât de complicate sunt. Și aceste bătălii nu-s inventate, nu-s obsesii personale, ci chestii omenești. Ori, în 30 de ani de politică, am fost amețiți că ni se rezolvă poveștile noastre dureroase de bucureșteni și, în fapt, au fost mereu interesele lor. Este un altfel de a fi al unui om cu decizie. Dan face diferența față de Halaicu, Lis, Videanu, Băsescu, Oprescu, Firea. Băsescu, marea speranță, ne-a îmbătat cu apă rece.
La Guvern, Năsui pare un ins speriat de propriile opțiuni. Sanchi, “deleagă” atribuții. Năsui, sanchi, ministrul Economiei, face management modern. Vine cu un nou mod de a administra, cică, ministerul. Băi, dar tu ce mama mă-sii faci prin ministerul ăla? Când te trezești din somn dimineața, ce faci? Mă culc, sunt delegat! E plin de toxici acolo. Nu știai Năsui?
Nu amintim aici de miniștrii peneliști, săracii, "mortificați" în chiloții ministeriali. Nu-i vezi mișcând în front, sunt paralizați de Cîțu? Or fi! De sarcini, copleșiți de ministere. La Interne Bode este șacalizat de generali grași de la Interne. Cazul fragrant a fost cel al lui Gavriș. Bode a repetat ca papagalul ce i-au spus generalii cu ură pe Gavriș. În al treilea rând, Nicușor dă dracului mafiile și interesele.
Și cu presa care-l mușcă de fund, și cu șacalii din primării, și cu desființările de companii. Este notorie povestea lui Cîțu, care a dat înapoi în problema “sporurilor”. Cîțu bate pasul pe loc cu “pensiile speciale”? Nicușor, uite, s-a descurcat binișor să desființeze companiile lui Firea (ieri a fost desființată Turistica București). Nicușor s-a descurcat să lupte cu agentul termic al Capitalei, pe care Firea l-a mermelit la sân 4 ani (deși a avut guvern PSD la putere). Dar Nicușor a avut tăria să-și ia înjurături de la "golanii" imobiliari care și-au injectat ieri consilierii-mutanți la ședința de vot contra suspendării PUZ-urilor. Uite aici un articol explicativ scris de Catiușa Ivanov despre târlanii care trag blocuri în parcuri, pe lacuri, pe terenurile de joacă ale copiilor. Mulțumesc Catiușa!

Se vede altă mișcare. Altă cultură politică. Altfel de a se vedea în fruntea oamenilor. Nicușor în câteva luni de mandat face diferența. Asta face la Primăria Capitalei. Și nu rechinii imobiliari o să-i dea în cap, nu, invidioșii, învechiții, încremeniții ăștia de care am amintit.

Băi, ce-aveți de pierdut fraților? Lanțurile? Nasol. Nicușor vine cu o nouă filosofie. Nicușor Dan n-are nimic de pierdut. Asta contează cel mai mult. Asta ne arată până acum. Este în serviciul cetățeanului și asta contează. Cel puțin până acum. Și știe cum să “servească” bucureșteanul. Da, contează cultura personală. Creierul lui este “așezat” de milioanele de operații matematice pe care le-a rezolvat sau nu. El vede problema și - ncearcă s-o rezolve. Atât de simplu este.

Avem, sper eu acum, un nou model de cultură politică în fruntea bucatelor. Da, un model cultural, care face diferența. Asta înseamnă să fii “cult în cap”, vorba Danei, o bună prietenă de-a mea.

Dar dacă n-ai cap? Te halesc rechinii. Sau și mai bine îi dai în cap în gură lui Nicușor.
Și Guvernul cam așa arată. Ce-aveți, bre, de pierdut? Oameni tineri, la 40-50 și ceva de ani, sunteți tineri, nu? O mermeliți. Că-i albă, că-i neagră. De la săracu’ Barna care are nevoie de sclav ca să-i ridice ochelarii căzuți din mână. La Cîțu care se face de râs repetând că nu-nțelege de ce oamenii în stradă se revoltă. Penibili.
La Drulă care n-a spart “cu ranga” Compania aia de Drumuri, unde-i mafia care ne ține în trafic de o viață. Dați, bre, cu ranga! Ce-s porțelane?

N-o mai mermeliți, că vă ia Șoșoacă maul, sau cum îmi spune mie un negustor de cherry din Obor. "Spală Șoșoacă cu ei puntea." Și cum se vede că vă e silă să dați pâine poporului, poporul își trece timpul cu circul. Și trăind poporul cu circul, vi se-nvechește vouă cheful de a face bine și pâinea cea de toate zilele.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă