Fotbal: FC Rapid propune FRF şi LPF meciuri de baraj în cazul creşterii numărului de echipe la 16 în Liga I

Clubul de fotbal FC Rapid Bucureşti a propus Federaţiei Române de Fotbal şi Ligii Profesioniste de Fotbal organizarea unor meciuri de baraj de promovare/retrogradare în cazul în care numărul echipelor din Liga I va creşte din ediţia 2020-2021 de la 14 la 16.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, gruparea aflată în prezent în Liga a II-a, susţine că formaţiile din eşalonul secund trebuie să aibă aceleaşi şanse la promovare precum au echipele din Liga I la salvarea de la retrogradare.

"Clubul FC Rapid salută ideea, vehiculată în spaţiul public, de modificare a numărului competitoarelor din Liga I de la 14 la 16. Acest demers însă nu trebuie să aducă avantaje nemeritate (şi mai ales necâştigate pe teren) niciunui club. De aceea, în spiritul fair play-ului şi al respectării prevalenţei meritului sportiv, clubul Rapid a solicitat amendarea propunerii, în sensul câştigării dreptului de a juca pe prima scenă a fotbalului românesc exclusiv pe teren. În opinia noastră, niciun club, indiferent de numele său, nu trebuie să evite retrogradarea din prima ligă sau să obţină promovarea în Liga I, altfel decât în iarbă! Astfel, propunem ca primele două clasate la finalul competiţiei Ligii a II-a să promoveze direct în prima ligă, în timp ce echipele clasate pe locurile 3, 4 şi 5 în Liga II-a să dispute meciuri de baraj pentru accederea în Liga 1 cu ultimele trei clasate din prima divizie. Această propunere prezintă, în opinia noastră, beneficii pentru toate cluburile implicate", se menţionează în comunicatul FC Rapid.

"Clubul clasat pe locul 12 în prima ligă ar urma să dispute oricum o partidă de baraj, în timp ce cluburile clasate pe locurile 13 şi 14, iniţial retrogradate direct, primesc şansa de a-şi păstra locul de pe prima scenă prin merit sportiv, pe teren, nu printr-o decizie administrativă. În acest context, este de subliniat faptul că toate echipele angrenate în competiţia pentru evitarea retrogradării/accederea în Liga I îşi vor demonstra capacitatea de a rămâne în Liga I/accede în Liga I exclusiv pe teren. Avem convingerea că toate cluburile de la nivelul ligii a II-a susţin această propunere, în cazul în care sistemul competiţional pentru sezonul 2020/2021 va urma să se desfăşoare într-un format de 16 echipe", adaugă oficialii giuleşteni.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat în mai multe rânduri că FRF este de acord cu mărirea numărului de echipe din Liga I de la 14 la 16 dacă Liga Profesionistă de Fotbal va propune acest lucru. Burleanu a menţionat că un sistem play-off/play-out cu 16 echipe, rezultat în urma unei analize efectuate de o firmă specializată din Olanda, ar aduce mai multe beneficii cluburilor, singurul dezavantaj fiind faptul că banii din drepturile TV se vor împărţi la 16 şi nu la 14 ca în prezent.

Oficialul FRF nu a detaliat modalitatea de creştere a numărului de echipe la 16, dar în presa sportivă s-au vehiculat informaţii potrivit cărora nicio formaţie din Liga I nu ar mai retrograda direct la finalul ediţiei 2019-2020. Astfel s-a speculat că vor promova direct în Liga I primele două echipe din Liga a II-a, iar cea de pe locul 3 va disputa un baraj cu ultima clasată din primul eşalon.
AGERPRES (AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Anda Badea)

•Top• Cele mai citite Ştiri