Premieră naţională cu ''Tragicomedia lui Don Cristobal şi a Rositei'', de García Lorca, la Teatrul ''Matei Vişniec''

Spectacolul ''Tragicomedia lui Don Cristobal şi a Rositei'' de Federico García Lorca, în regia lui Zalan Zakarias, va avea premiera pe 18 iulie, în aer liber, la Parcul de agrement Tătăraşi, a anunţat într-o conferinţă de presă, joi, directorul Teatrului Municipal ''Matei Vişniec'' din Suceava, Veronica Steiciuc.

Potrivit lui Steiciuc, spectacolul este o premieră naţională, iar textul dramaturgului spaniol este tradus pentru prima dată în limba română sub semnătura Laviniei Seiciuc, conf.univ.dr. la Catedra de Hispanistică a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava.

Corina Grămoşteanu, renumit scenograf şi Csiki Csaba, un compozitor foarte apreciat, sunt artiştii care fac parte din echipa de creaţie a spectacolului ''Tragicomedia lui Don Cristobal şi a Rositei'', prima producţie în aer liber a teatrului sucevean, în contextul noilor condiţii impuse de pandemie.

Zalan Zakarias, absolvent al studiilor de regie din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti (2006), a debutat cu spectacolul de absolvire "Copiii soarelui", de Maxim Gorki.

După terminarea facultăţii, Zalan Zakarias a montat spectacolul "Şi cu violoncelul cum facem", text semnat de Matei Vişniec, la Teatrul Tomcsa Sandor din Odorheiu Secuiesc, spectacolul fiind premiat la Festivalul Comediei Româneşti (2010), iar în urma acestui fapt, tânărul regizor a fost felicitat de cunoscutul dramaturg printr-un email.

În 2018, regizorul Zalan Zakarias îl cunoaşte pe dramaturgul Matei Vişniec la premiera spectacolului "Migraaaanţi sau prea suntem mulţi în aceeaşi barcă", moment în care debutează o colaborare deosebită şi o prietenie frumoasă.

Zalan Zakarias a colaborat cu teatrul sucevean şi în cadrul proiectului "Procesul comunismului prin teatru", spectacol lectură desfăşurat anul trecut în luna decembrie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului în România.

Printre spectacolele montate de Zalan Zakarias se numără Ioana D'arc la Opera Maghiară din Cluj (2013), Testosteron la Godot Cafe - Teatru (2014), Revizorul la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ (2017), Occident Express la Teatrul Szigligeti Oradea (2019), Cartoforii/Jucătorii de cărţi la Teatrul Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe (2020).

În perioada 2017 - 2019, Zalan Zakarias a fost director artistic la Teatrul Tomcsa Sandor din Odorheiu Secuiesc, iar în prezent este angajat ca regizor la Teatrul Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Bogdan Amurăriţei, Răzvan Bănuţ, Horia Andrei Butnaru, Cristina Florea, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Alexandru Marin, Mîndru Cătălin Ştefan, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. AGERPRES/(AS-autor: Silvia Marcu, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Sursa foto: www.teatrulmateivisniec.ro 

•Top• Cele mai citite Ştiri