Cîțu: Jumătate din PSD ar trebui să fie la pușcărie. A afectat economia și a panicat populația

Jumătate din PSD ar trebui să fie la pușcăre din cauza declarațiilor alarmiste făcute în perioada pandemiei, spune ministrul Finanțelor Florin Cîțu.


"Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, jumătate din membrii PSD erau astăzi în pușcarie pentru că au afectat economia și au panicat populația", a declarat Florin Cîțu într-un interviu acordat Digi 24.


Ministrul a spus că a scăzut numărul de persoane care nu mai beneficiază de șomaj tehnic, ceea ce înseamnă că oamenii s-au întors la muncă. "Aprilie a fost cea mai dură lună. Dar am reușit să luăm măsurile care să elimine efectele. Provocarea a fost să îi ținem sănătoși acasă pe oameni, dar să le ținem și locurile de muncă. S-a plătit doar pentru șomajul tehnic 2,2 miliarde de lei. Acum vedem scăderea oamenilor care folosesc șomajul tehnic, pentru că se întorc la muncă", a mai spus ministrul.


El a făcut un inventar al derapajelor PSD, despre care a spus că a plătit reclamă în presă pentru a transmite mesaje de panică în rândul populației și că a lăsat restanțe 3 miliarde de lei la concedii medicale. 


În schimb, programul IMM invest, spune ministrul, este cel mai de succes program din ultimii 30 de ani, pentru că peste 8 mii de firme au contactat împrumuturi. De asemenea, prin start up nation au fost garantate 7,2 miliarde de lei credite pentru companii, cu dobândă zero, în timp ce în doi ani de guvernare PSD s-au garantat 2 miliarde de lei.


„Acum este momentul să devenim o economie competentă și veți vedea măsurile luate în acel plan pe care-l prezentam miercuri, a spus Cîțu referindu-se la investițiile în infrastructură, de 13 miliarde de lei, mai mari decât cele făcute în ultimii 10 ani și la suma record care va fi alocată ministerului Transporturilor după rectificare.


„Investiția în infrastructură va fi prioritatea numărul 1. Trebuie să începem autostrăzile în acest an. Autostrada Sibiu-Brașov trebuie începuta în acest an", a completat ministrul.


„Tot ce e investiție va avea bani în plus anul acesta. Este singurul mod în care putem să avem o economie care să se dezvolte și în viitor ca să putem să plătim cheltuielile pe care le avem și astăzi. Aici vorbim și de pensii, salarii, ajutoare sociale. Dacă vrem să avem bani să le plătim și în viitor, trebuie să investim astăzi, ca economia să meargă mai departe”, a spus Cîțu.


„Nu trebuie doar să semnăm că vom avea o autostradă, trebuie să începem aceste autostrăzi anul acesta, sunt autostrăzi pe care le doresc românii. Și celelalte mari obiective pe care le avem, spitale regionale”, a adăugat el.


Ministrul spune că aceste investiții vor atrage la rândul lor alți investitori, inclusiv investiții străine.


„Investitorii internaționali întotdeauna se vor uita la oportunități. Iar România, astăzi, beneficiază de ceea ce se întâmplă la nivel global: se schimbă lanțul de producție. Toți am văzut că dependența de China nu a fost optimă. Și atunci, o mare parte din ceea ce se producea în China își va căuta alte zone. România trebuie să fie pregătită să primească acel capital care caută oportunități”, a mai spus Cîțu.

•Top• Cele mai citite Ştiri