Guvernul stabilește data alegerilor. Lege privind prelungirea mandatelor primarilor, neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat miercuri neconstituțională Legea referitoare la prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale și stabilirea datei alegerilor, conform unor surse citate de Digi24.


Astfel, Guvernul va fi cel care va stabili data alegerilor. Judecătorii constituționali au fost chemați prin sesizare, printre altele, să se pronunțe privind modificarea făcută de PSD prin care se stabilește că Parlamentul este cel care convoacă și stabilește data alegerilor prin lege organică. Până acum, prevedea aparținea Guvernului care stabilea data alegerilor prin hotărâre, iar prevederea rămâne în vigoare după decizia CCR de miercuri.


Tot neconstituțională a fost declarată și prevederea care prelungea mandatul aleșilor cu 6 luni de la încheierea pe teritoriul României a stării de urgență sau alertă.


Curtea a stabilit că prelungirea mandatelor aleșilor locali nu poate fi adoptată prin ordonanță de către guvern, ci doar prin lege. Astfel, până la finalul sesiunii parlamentare, Camera Deputaților și Senatului trebuie să adopte o lege prin care să se stabilească cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni.


Magistrații de la CCR au stabilit că parlamentarii trebuie mai întâi să dea o lege prin care să abroge ordonanța prin care s-au prelungit mandatele aleșilor locali până la finalul acestui an, apoi să adopte o lege nouă prin care să se intre în limitele constiituționale cu această prelungire.


Parlamentul a decis, la începutul lunii, amânarea alegerilor locale și prelungirea mandatulului aleșilor locali până la finalul anului.


Legea a fost modificată de PSD, UDMR, Pro România și ALDE astfel încât data alegerilor locale să nu mai fie stabilită de guvern, ci de parlament, prin lege organică.


PSD a introdus un amendament la ordonanța de guvern privind prelungirea mandatului aleșilor locali care prevede ca alegerile locale să fie organizate la șase luni de la încheierea stării de alertă.

•Top• Cele mai citite Ştiri