Netanyahu, înlăturat de la putere după 12 ani. Parlamentul din Israel a votat pentru o nouă Coaliție de guvernare

1 lună in urmă 24


Parlamentul Israelului a aprobat, duminică seară, învestirea noului Guvern, care va fi condus prin rotaţie, de Naftali Bennett şi Yair Lapid, punând capăt celor 12 ani în care Benjamin Netanyahu a fost permament prim-ministru, potrivit Agerpres, care citează presa străină.


Noul cabinet al ultranaţionalistului Naftali Bennett este compus din formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab.


Naftali Bennett a depus jurământul de prim-ministru al Israelului, după ce câștigat încrederea parlamentului cu doar un vot mai mult decât cele împotrivă – 60 la 59.


„De două ori în istorie ne-am pierdut casa națională exact din cauza liderilor generației, care nu au putut sta unul cu celălalt să facă un compromis. Fiecare avea dreptate, însă cu toată dreptatea lor, au dat foc casei în care stăm.Sunt mândru de abilitatea de a sta împreună cu oameni care au viziuni diferite față de mine”, a spus Bennett, potrivit CNN.


Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), a criticat vehement noua coaliţie guvernamentală.


„Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mişcărilor Haredi şi pe cei de dreapta. Şi nu mă veţi putea reduce la tăcere pe mine”, a declarat Benjamin Netanyahu, avertizând că va ajunge din nou la putere în curând. Benjamin Netanyahu a deţinut funcţia de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999.


Acordul de coaliție a fost semnat, vineri, iar în baza acestuia, premier va deveni Naftali Bennett, timp de doi ani, urmând ca în 2023, Lapid să preia funcția.


De asemenea, preşedintele american Joe Biden l-a felicitat, duminică, pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett.


„În numele poporului american, îl felicit pe premierul Naftali Bennett, prim-ministru în alternanţă şi ministru al Afacerilor Externe Yair Lapid şi pe toţi membrii noului guvern israelian”, a spus Biden într-un comunicat.


În stradă, mii de israelieni s-au strâns în piaţa Rabin din Tel Aviv pentru a sărbători că Netanyahu a plecat de la putere.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă