Nereguli GRAVE la depozitul de artificii din Brașov, unde 1 om a murit în urma unei explozii. Ce a descoperit ITM

2 luni in urmă 29

 captură YouTube Explozie Zărnești. Foto: captură YouTube

Inspecția Muncii a transmis, joi, că două dintre victimele exploziei de la depozitul de artificii din Braşov nu aveau contracte individuale de muncă, iar alta avea contractul suspendat. Mai mult, spaţiul în care s-a produs evenimentul nu este autorizat de către I.T.M. Braşov pentru depozitarea materialelor pirotehnice.

JOI, 12 AUGUST 2021, 14:12

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Miercuri seară, în jurul orei 21:00, pe platforma Uzinei Mecanice Tohan - Zărneşti, într-unul din spaţiile aparţinând SC Temexon SA, amenajat ca magazie de lucru în care se desfăşurau activităţi privitoare la pregătirea unor materiale pirotehnice pentru organizarea unui foc de artificii, a avut loc o explozie.

Un om a murit și doi au fost transportați la spital după ce s-au intoxicat cu fum.

”În vederea cercetării evenimentului, s-a constituit o comisie din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii şi I.T.M. Braşov, care va cerceta acest eveniment sub aspectul împrejurărilor şi cauzelor producerii lui. Cercetarea în cazul acestui accident a demarat imediat după comunicarea evenimentului, măsurile dispuse şi sancţiunile aplicate urmând să fie comunicate după finalizarea cercetării”, a transmis ITM într-un comunicat. 

Inspecția Muncii a mai precizat că, în urma verificărilor, s-a constatat că spaţiul în care s-a produs tragedia nu este autorizat de către I.T.M. Braşov ca spaţiu de depozitare a materialelor pirotehnice.

"Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov şi va dura 15 zile lucrătoare, conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive, unul dintre acestea fiind dispunerea unei expertize tehnice. Din primele constatări, pentru încălcări grave ale normelor de securitate şi sănătate în muncă, s-a dispus retragerea autorizaţiei privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive, deţinută de S.C. Temexon S.A., acordată în baza art. 8 din Legea nr. 126/1995, cu modificările şi completările ulterioare. Un alt aspect pe care doresc să-l evidenţiez în cazul de faţă este lipsa contractelor de muncă pentru două dintre victimele acestui accident şi consecinţele grave care decurg de aici. Munca nedeclarată şi cea subdeclarată sunt un fenomen cu impact social profund negativ, pe care Inspecţia Muncii îl combate prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziţie. Vom intensifica aceste controale şi lucrăm la un plan de măsuri menit să descurajeze folosirea de forţă de muncă nedeclarată, întrucât nu există toleranţă faţă de această încălcare a legii. Totodată, vă fac cunoscut faptul că, anual, în conformitate cu Programul cadru de acţiuni, Inspecţia Muncii derulează, în perioada decembrie - ianuarie, o acţiune naţională de control care urmăreşte verificarea legalităţii modului cum sunt comercializate şi depozitate articolele pirotehnice”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, potrivit Agerpres.

Citește și: ”ANCHETĂ după ce un om a murit în explozia de la depozitul de artificii: Angajatul decedat era în afara programului de lucru”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă