Negocierile se reiau în Coaliție. Surse: Va exista un acord în care vor fi prevăzuți pașii de schimbare a unui ministru. Și premierul va putea fi evaluat

2 săptămâni in urmă 14

Liderii coaliţiei reiau discuţiile de la ora 16:00. Potrivit unor surse Observator coaliţia de guvernare va ajunge la un acord actualizat.

 Va exista un acord în care vor fi prevăzuți pașii de schimbare a unui ministru. Și premierul va putea fi evaluat

Florin Cîțu şi Ludovic Orban

Mediafax Foto / Alexandru Dobre / Hepta

  • Liderii coaliţiei de guvernare se întâlnesc din nou astăzi, pentru a soluţiona blocajul apărut după revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii.
  • Liderul USR Dan Barna a declarat luni seară, după 4 ore de discuţii că s-au prezentat argumente, au fost analizate ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora se va putea ajunge la o decizie.
  • Luni, liderii USR-PLUS nu au venit cu o propunere, ci cu o condiţie, ca premierul să nu mai aibă dreptul să demită un ministru, fără a cere voie - în prealabil - membrilor coaliţiei.

În noul acord al coaliției de guvernare ar uma să fie prevăzuți pașii de schimbare a unui ministru. Aceasta se va face cu acordul coaliției, adică cu avizul tuturor celor 3 partide. Însă și premierul va putea fi evaluat, tot de liderii coaliției, potrivit unor surse Observator.

Prima rundă de discuții de luni s-a încheiat fără niciun rezultat, negocierile urmând să fie reluate astăzi de la ora 16:00. Liderii USR PLUS au venit luni la negocieri cu solicitarea de a-l schimba pe Florin Cîțu de la șefia guvernului, însă s-au lovit de opoziția fermă a celorlalți parteneri de guvernare.

Dan Barna și colegii din PLUS dau impresia că ar face un pas în spate. Ionuţ Moşteanu anunţă că USR PLUS ar putea renunţa la solicitarea ca Florin Cîţu să nu mai fie premier pentru deblocarea crizei guvernamentale.

Liderul deptaţilor USR PLUS spune că, într-adevăr, demiterea unui ministru este atributul premierului, însă şi USR PLUS ar putea vota, constitutional, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. ”Aducerea atributului constituţional în discuţie între nişte parteneri nu va face decât să fragilizeze coaliţia”, spune Moşteanu.

Acesta explică ce condiţii pune USR PLUS pentru depăşirea crizei. ”Nu este în regulă ce s-a întâmplat, nu este în regulă folosirea unilaterală şi fără nici un preaviz a atributului constituţional al premierului de a demite oricând vrea dânsul pe oricine din Guvern. Suntem într-o coaliţie şi vrem să fim trataţi ca parteneri”, a declarat, la RFI, Ionuţ Moşteanu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă