Negocierile la nivelul UE privind redistribuirea a 10 milioane de doze de vaccin Pfizer, finalizate: 5 țări vor beneficia de doze SUPLIMENTARE

1 săptămână in urmă 3

 ProfimediaSursă foto: Profimedia

Cinci țări europene, vorbim despre Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia, vor obţine o parte dintre cele peste 10 milioane de vaccinuri pe care Uniunea Europeană le va primi anticipat de la Pfizer, pentru a putea compensa întârzierile survenite în cadrul campaniilor de vaccinare, după ce au mizat pe vaccinul de la AstraZeneca care nu şi-a respectat termenele de livrare. Decizia a fost luată în cea de-a treia zi de negocieri, 19 din cele 27 de state membre UE convenind să cedeze acestor cinci ţări o fracţiune proporţională din ceea ce le-ar fi revenit lor din aceste 10 milioane de vaccinuri. La polul opus s-au aflat Austria, Republica Cehă şi Slovenia, care nu au dorit să renunţe la o parte din cantitatea de vaccinuri ce revine acestora.

VINERI, 02 APRILIE 2021, 10:26

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: REALITATEA.NET

În schimb, Spania, care ar fi trebuit să primească aproximativ un milion de doze dintre cele 10 milioane pe care Pfizer le-a furnizat anticipat UE deoarece populaţia sa reprezintă în jur de 10% din populaţia europeană, a optat să cedeze o treime din acest milion celor 5 țări mai sus menționate, relatează HotNews.ro.

Prin urmare, aceste ţări vor primi, pe lângă ceea ce le revine proporţional cu numărul de locuitori din cele 10 milioane de vaccinuri primite de UE, alte 2,85 de milioane de doze, ce vor fi împărţite între ele.

Vă reamintim că achiziţionarea în comun a vaccinurilor realizată de Comisia Europeană prevede ca fiecare ţară să aibă acces la vaccinuri în mod proporţional cu populaţia lor, însă unele state au avut posibilitatea de a opta pentru anumite vaccinuri, fără să ştie cum se va desfăşura livrarea lor.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă