Negocieri cruciale SUA - Rusia. Washingtonul, dispus să discute despre limitarea rachetelor și a exercițiilor militare în estul Europei

1 săptămână in urmă 32

Negociatorii americani au de gând să se prezinte luni, la Geneva, la discuțiile cu omologii lor ruși cu propunerea de a discuta despre amplasarea rachetelor și despre amploarea exercițiilor militare în Europa, spun surse citate de cotidianul The Washington Post. Casa Albă vrea să testeze dacă Moscova are cu adevărat intenții serioase în ceea ce privește încheierea crizei ucrainene pe cale diplomatică sau dacă va pune condiții irealizabile ca o  tactică de amânare sau ca pretext pentru o nouă invazie.

Și agenția Reuters, care citează un oficial cu rang înalt din administrația americană, transmite că Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătite să discute cu Rusia în cadrul negocierilor privind Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să-şi limiteze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune. Sursa citată de Reuters a precizat însă că SUA nu sunt dispuse să discute despre limitarea desfăşurării de trupe americane sau despre poziţionarea forţelor americane în ţările NATO din regiune.

La rândul său, agenţia spaniolă EFE citează, tot fără a o numi, o înaltă oficialitate americană, care declară că se poate ajunge la unele „înţelegeri” cu Rusia în cele două domenii: desfăşurarea de rachete în Europa şi manevrele militare.

„Suntem deschişi să vorbim despre aceasta, pentru că noi credem că putem obţine progrese, însă cu o menţiune: consultându-ne întotdeauna cu aliaţii noştri şi doar dacă este vorba despre reciprocitate”, a spus sursa americană. Declaraţiile înaltului oficial au fost făcute - potrivit EFE - în cadrul unei convorbiri telefonice cu mai mulţi jurnalişti, printre care şi un ziarist de la agenţia de presă spaniolă. „Ambele părţi trebuie să-şi ia practic acelaşi angajament”, a precizat înaltul funcţionar american.

Discuțiile bilaterale ruso-americane de luni de la Geneva au loc în condițiile în care Moscova continuă să aducă la granița cu Ucraina forțe și echipamente, amenințând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul și aliații săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Delegația americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe.

Negocierile de la Geneva vor fi urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Toate aceste discuții au ca scop evitarea unei crize, după ce Vladimir Putin a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri că ar pregăti o invazie în Ucraina.

Dacă SUA şi aliaţii lor europeni pot sau nu pot face progrese în negocierile cu Moscova este departe de a fi clar, comentează Reuters. Putin vrea să se pună capăt extinderii către Est a NATO şi vrea garanţii de securitate, cereri pe care SUA le consideră inacceptabile.

Rusia afirmă că se simte ameninţată de perspectiva ca SUA să desfăşoare un sistem ofensiv de rachete în Ucraina, în pofida faptului că preşedintele american Joe Biden l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că nu intenţionează să facă acest lucru, scrie Reuters. „Prin urmare, acesta este un domeniu unde putem ajunge la o înţelegere, dacă Rusia este dispusă să-şi ia acelaşi angajament”, a explicat sursa citată de Reuters.

SUA sunt dispuse să discute despre impunerea unor restricţii în privinţa manevrelor militare în regiune efectuate de ambele părţi, a mai spus sursa Reuters. „Suntem dispuşi să explorăm posibilitatea unor limitări reciproce cu privire la magnitudinea şi scopul unor astfel de exerciţii, inclusiv în ceea ce priveşte bombardierele strategice în apropierea teritoriului celeilalte părţi şi exerciţiile la sol”, a adăugat oficialul american.

Washingtonul este deschis, potrivit aceleiași surse, la o discuţie mai amplă asupra desfăşurării de rachete în regiune, după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), după ce a acuzat Moscova că încalcă acel acord încheiat în 1987.

Oficialul a atras totodată atenţia că există un domeniu asupra căruia SUA nu sunt dispuse să cedeze: o posibilă apropiere a Ucrainei de NATO, întrucât „Rusia nu poate decide cine este sau nu aliatul altor ţări”.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă