Necropola istorică din Cairo, Al-Qarafa, în pericol din cauza unei proiect de autostradă

2 săptămâni in urmă 26

Orașul Morților (Al-Qarafa) sau Necropola Cairo este format dintr-o serie de vaste necropole și cimitire din epoca islamică, extinzându-se la nord și la sud de Cetatea Cairo, sub Dealurile Mokattam și în afara zidurilor istorice ale orașului. Obiectivul, deși se află în patrimonuiul UNESCO, riscă de dispară din pricina unui amplu proiect urban, care implică și o autostradă ceva avea rolul de a descongestiona traficul rutier infernal şi ambuteiajele care domină capitala Egiptului.

Considerate unul dintre cele mai vechi monumente a lumii musulmane, al-Qarafa se întinde pe 1.000 de hectare, cu sute de morminte, mausolee şi moschei, suprapunându-se proiectului noii autostrăzi, ce are scopul de a ajuta la  desongestionarea traficului din această parte a oraşului.

„Proiectul autotrăzii se va realiza cu preţul a numeroase distrugeri”, arată suținătoriii vechiului patrimoniu egiptean.

Necropola este renumită ca una dintre cele mai vechi şi mai bogate din lumea arabă. Situl este înscris din 1979, împreună cu restul Vechiului Cairo, în lista patrimoniului mondial al UNESCO.

În „Oraşul morţilor”, primele demolări au deja din vara lui 2020. Şantierul este asumat de guvernul egiptean, care l-a înscris într-un program de revitalizare a vechiului Cairo, pentru care au fost alocate 2 miliarde de lire egiptene (în jur de 112 milioane de euro).

„Toate lucrările de dezvoltare şi de restaurare a Vechiului Cairo sunt realizate sub supervizarea UNESCO”, a asigurat la începutul lui decembrie, pentru publicaţia online egipteană Al-Monitor, profesorul de arheologie islamică Mukhtar al-Kasbani (Universitatea din Cairo), consilier la cabinetul ministrului Turismului şi al Antichităţilor Khaled El-Enany.

Pe de altă partea, publicația „Le Figaro”, arată că printre clădirile funerare distruse, sau în curs de distrugere, se numără morminte care datează din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea care meritau să fie conservate. Unele sunt decorate cu motive în stil art deco.

De asemenea, rudele unor morți îngropați în al-Qarafa s-au plânsă că nu au fost consultați sau că li s-a adus la cunoștință foarte târziu că urmează să fie aduse buldozerele pentru demolare.

Sursa Foto: en.wikipedia.org/al-Qarafa

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă