Nebunie la Londra, în prima zi de relaxare a restricțiilor. ”Parcă am ieșit de la închisoare”

3 săptămâni in urmă 23

Anglia începe să revină la normalitate, după 97 de zile de lockdown dur impus în lupta cu pandemia. Începând de luni, 12 aprilie, în Marea Britanie s-au deschis terasele, iar oamenii au luat cu asalt localurile în aer liber pentru a se bucura de ce „marea relaxare”, scrie BBC.

Începând de luni, 12 aprilie, în Marea Britanie s-au deschis barurile și pub-urile cu terasă în aer liber. Primii clienți au apărut încă de dimineață și, treptat, s-au format chiar cozi de sute de oameni în fața localurilor.

Iar luni seară, englezii s-au îmbulzit pur și simplu la mese. Mulțimi de oameni, fără să respecte nici o măsură de protecție, au umplut centrul Londrei, dar și al altor orașe din Insulă, precum Manchester ori Newcastle.

„Zici că e Revelion”

„Este plin peste tot, zici că e Revelionul”, a declarat un bărbat care se relaxa în Soho Square, în inima Londrei. ”Mă simt atât de bine, parcă am ieșit din închisoare”, a completat un alt petrecăreț. „Nu am mai văzut asemenea bucurie de la terminarea celui De-Al Doilea Război Mondial”, a adăugat o locatară din centrul Londrei.

Premierul britanic Boris Johnson a descris redeschiderea ca fiind „un pas major” spre revenirea la normalitate, dar a cerut populației să fie în continuare atentă la reguli: să se spele pe mâini și să evite aglomerațiile.

Se vede seama că nu l-a băgat nimeni în seamă. Și nici Poliția nu a intervenit pentru a încerca să impună distanțarea socială, în condițiile în care mulți dintre cei prezenți s-au declarat vaccinari, iar unele localuri puneau clienților la dispoziție teste rapide pentru coronavirus.

Avertismentul specialiștilor: „Nu s-a terminat lupta”

Cum alături de saloanele de înfrumusețare, magazine ori săli de sport, s-au deschis și frizeriile, premierul Boris Johnson a profitat de ocazie și s-a tuns.

Relaxarea restricțiilor are loc în contextul în care mai bine de jumătate din populația adultă a Marii Britanii a fost vaccinată anticoronavirus. Asta a dus la scăderea cu mai mult de 90% a numărului de infectări și a celui al deceselor cu peste 95% faţă de vârful din luna ianuarie.

În ciuda entuziasmului, virusologii britanici au tras un semnal de alarmă. ”Riscurile transmiterii sunt relativ scăzute în exterior, dacă nu vă apropiați foarte mult de ceilalți oameni. Nu este ca și cum s-ar fi terminat totul și putem reveni la normal”, a spus profesorul Adam Finn, medic pediatru din cadrul Comitetului Național de Vaccinare.

Fotografii: EPA și Profimedia

 ProfimediaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă