Neamț: Rămășițele unui urs evaluat la 40 de mii de euro, găsite în saci la marginea pădurii / S-a deschis dosar penal pentru braconaj

1 lună in urmă 23

Procurorii din județul Neamț au deschis un dosar penal pentru braconaj după ce un localnic din comuna Tarcău a găsit vineri, sub un pod, mai mulți saci plini cu resturi animale, relatează Ziar Piatra Neamț. Cetățeanul a anunțat autoritățile, iar în urma anchetei s-a descoperit că un urs a fost ucis, tranșat apoi pus în saci de plastic și aruncat la marginea pădurii, pe malul unui pârâu.

Zona în care au fost găsiți sacii se află pe raza unui fond de vânătoare gestionat de Direcția Silvică Neamț. În saci s-a găsit un cap, blană, 4 labe, coloană cu coaste, viscere, aparținând unui exemplar de urs brun matur. Autoritățile au stabilit că paguba se ridică la 40.000 euro, iar pedeapsa pentru braconaj este de închisoare de la 6 luni la 3 ani, sau amendă.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Georgiana Pușcașu.

Ursul brun este una dintre speciile protejate, la care vânarea este permisă doar pe bază de derogare obținută de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza unei documentații întocmite conform prevederilor unor acte normative în vigoare, în situații extreme – vătămări produse unor persoane, pagube însemnate produse în mod repetat, pericolul producerii unor accidente în intravilanul localităților.

Direcția Silvică Neamț nu a solicitat derogări pentru vânarea unor exemplare de urs brun pe nici unul dintre fondurile cinegetice pe care le gestionează în cursul ultimilor trei ani, anunță autoritățile din Neamț.

Sursa foto: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă