„Ne vor ucide”. Piloții afgani care au zburat în Uzbekistan cu echipamentul militar american se tem de furia talibanilor

1 lună in urmă 29

Piloții afgani, antrenați de soldații americani, au fugit în Uzbekistan cu avioanele și elicoptere militare pentru a nu cădea în mâinile talibanilor, însă se tem că nu vor putea rămâne la adăpost pentru totdeauna.

Imagine ilustrativă

Imagine ilustrativă

Profimedia Images

„Dacă ne vor trimite înapoi (n.r. în Afganistan) sunt 100% sigur că ne vor ucide talibanii”, a declarat un pilot afgan, sub protecția anonimatului. Piloții sunt sunt deținuți într-o tabără din Uzbekistan. Acesta a declarat, pentru Reuters, că se simte ca un prizonier, cu puțină mâncare și acces limitat la medicamente. Mulți dintre piloții ajunși aici suferă de foame.

„Suntem ca într-o închisoare”, a mai declarat bărbatul, care a estimat că, în prezent, în Uzbekistan s-au refugiat 465 de afgani. „Nu avem nicio libertate aici”.

Tabăra din Uzbekistan riscă se devină o nouă problemă pentru președintele american, Joe Biden, deja criticat pentru modul în care s-a realizat evacuarea din Afganistan, care a marcat sfârșitul celui mai lung război dus de SUA, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că SUA colaborează cu Uzbekistanul în această privință, dar a subliniat că piloții și avioanele afgane sunt în siguranță. Guvernul Uzbekistanului nu a comentat situația.

Oficialii americani au criticat eșecul guvernului SUA de a evacua personalul și avioanele afgane din Uzbekistan, avertizând în privința presiunii talibanilor asupra autorităților din această țară pentru a-i preda.

„Este imperativ ca acești oameni să nu cadă în mâinile talibanilor atât pentru siguranța lor, cât și pentru cunoștințele tehnice valoroase pe care le dețin”, a spus un oficial american.

John Herbst, fost ambasador al SUA în Uzbekistan, susține că această țară se confruntă cu presiuni mari din partea talibanilor pentru a-i preda. „Vor să aibă relații bune cu talibanii. Nu vor să-i provoace, dar nici nu vor să ne provoace pe noi”, a spus Herbst.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

 „Dintr-o dată privea în gol”

1

Un bărbat dărâmat de durere a povestit trauma prin care a trecut văzându-şi soţia, mamă a trei copii şi însărcinată cu cel de-al patrulea, pierind sub ochii lui. A crezut până în ultimul moment că totul va fi bine, dar adevărul s-a dovedit a fi necruţător.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă