”Ne putem infecta de pe suprafețe?”. Ce răspunde profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș

1 lună in urmă 11

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, răspunde într-un videoclip postat pe contul de Facebook la una dintre cele mai frecvente întrebări pe care oamenii și le pun la un an de la izbucnirea epidemiei de coronavirus: ”Ne putem infecta de pe suprafețe?”. Mai are sens să dezinfectăm totul, așa cum procedam la începutul pandemiei?

”Răspunsul meu este: de fapt, nu!”, afirmă Cherecheș. ”Probabilitatea de infecție de pe suprafețe este extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva să lingă clanța și tu să vii să pui mâna pe clanță și să bagi mâna în gură imediat după aceea ca să ai șanse să te infectezi”, explică acesta.

Care este explicația

Potrivit profesorului, la începutul pandemiei, cercetătorii au găsit probe ARN ale virusului peste tot: paturi, mese, clanțe sau altele. Cercetările au demonstrat că virusul supraviețuiește în exterior, dar ”are o viabilitate extrem de scăzută”. El a fost ”ținut în viață” pentru cercetări în laborator, în ”condiții de laborator”, dar este puțin probabil să îi infecteze pe cei cu care vine în contact.

Cu toate acestea, profesorul recomandă spălarea pe mâni cu apă și săpun, care ”previne 100% probabilitatea de infectare de pe suprafețe”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă