Navalnîi, transferat la spital, pe fondul presiunilor internaționale. Cum se simte disidentul rus

3 săptămâni in urmă 14

Aleksei Navalîi, opozant rus Aleksei Navalîi, opozant rus

Decizie de ultim moment a autorităților ruse de a-l transfera pe opozantul Alexei Navalnîi, aflat în prezent în greva foamei, la un spital destinat deținuților. Decizia vine mai mult ca urmare a presiunilor internaționale, și asta după ce, cu doar o zi în urmă, Casa Albă a avertizat că vor exista "consecinţe" pentru Rusia dacă Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat, va muri în închisoare. 

LUNI, 19 APRILIE 2021, 12:59

SURSĂ: Realitatea.NET

AUTOR: Dana Bărăgan

“O comisie medicală a decis mutarea lui A. Navalnîi la un spital regional pentru deținuți. Starea sa de sănătate este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic. Pacientului i s-a prescris terapie pe bază de vitamine, cu acordul său”, a transmis conducerea închisorii, potrivit The Moscow Times.

Medici apropiaţi ai lui Aleksei Navalnîi au cerut, sâmbătă, să li se permită să-l vadă pe disidentul rus, temându-se că acesta ar putea suferi un atac cardiac ''în orice minut''

Navalnîi a refuzat să mai mănânce începând cu 31 martie pentru a protesta contra condiţiilor de detenţie, acuzând administraţia penitenciarului că îi refuză accesul la un medic şi medicamente în condiţiile în care suferă de o dublă hernie de disc, conform avocaţilor săi.

Anastasia Vasilieva, medicul personal al opozantului rus, şi alţi trei medici, printre care un cardiolog, au solicitat acces imediat la Aleksei Navalnîi, potrivit unei scrisori adresate serviciilor penitenciare ruse şi publicate pe contul de Twitter al Anastasiei Vasilieva.

Potrivit acesteia, nivelul concentraţiei de potasiu în sângele lui Navalnîi a atins un nivel ''critic'' de 7,1 milimoli pe litru, ''ceea ce semnifică încă o dată o funcţie renală alterată şi faptul că grave probleme de ritm cardiac pot surveni dintr-un minut în altul''.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizau elita politică rusă, Aleksei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin după dispute îndelungate între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă