Navalnîi, în primul interviu din închisoare: Condițiile sunt de o „violență psihologică”. Ce spune despre sancțiunile împotriva Rusiei

2 luni in urmă 36

Alexei Navalnîi a criticat condiţiile sale de încarcerare, pe care le-a calificat drept "violenţă psihologică" demnă de "un lagăr de muncă chinez", într-un interviu pentru New York Times publicat miercuri, primul acordat după încarcerarea sa în ianuarie 2021. Opozantul a criticat sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care susţine că le fac rău ruşilor obişnuiţi.

„Imaginaţi-vă ceva ca un lagăr de muncă chinez, unde toată lumea merge în rând şi unde există camere peste tot. Controlul este constant şi există o cultură a denunţului”, a povestit opozantul de 45 de ani în interviul scris de 54 de pagini.

El a prezentat detalii despre modul în care se derulează zilele sale, consacrate în principal vizionării televiziunii de stat ruse sau filmelor de propagandă. „Trebuie să te aşezi pe scaun şi să te uiţi la televizor (...) Să citeşti, să scrii sau să faci altceva” este interzis.

„Totul este organizat pentru ca eu să fiu controlat la maximum în fiecare oră a zilei”, a povestit el, denunţând o „violenţă psihologică”.

„Privarea de somn, una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete”

În cursul primelor sale săptămâni de închisoare, gardienii îl trezeau de mai multe pe noapte, a afirmat el. „Înţeleg acum de ce privarea de somn este una dintre metodele de tortură preferate ale serviciilor secrete (...) Nu lasă urme şi este insuportabilă", a spus Navalnîi, citat de AFP și Agerpres.

Opozantul afirmă că nu a fost nici atacat, nici ameninţat de ceilalţi deţinuţi, împreună cu care găteşte uneori. "Este amuzant", a mai spus el.

New York Times relatează că Navalnîi a rămas "optimist" în pofida circumstanţelor, în special în ceea ce priveşte situaţia politică din Rusia.

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei”

„Regimul lui Putin este un accident al istoriei, nu este inevitabil”, scrie Navalnîi, estimând că nominalizarea în 1999 a lui Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, drept preşedinte interimar de către Boris Elţîn, a fost o „greşeală” care va fi reparată „mai devreme sau mai târziu”.

„Şi Rusia se va alătura unei căi de dezvoltare democratică şi europeană. Pur şi simplu pentru că asta este ceea ce vrea poporul”, a explicat opozantul.

În acelaşi timp, el a criticat sancţiunile europene şi americane împotriva Rusiei, despre care susţine că le fac rău ruşilor obişnuiţi, scrie New York Times.

Alexei Navalnîi a fost încarcerat în februarie într-o colonie penitenciară de înaltă securitate la Pokrov, la circa o sută de kilometri est de Moscova, unde trebuie să ispăşească o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare.

El a fost condamnat într-un dosar de fraudă care datează din 2014 pe care el însuşi şi numeroase capitale occidentale şi ONG-uri îl denunţă ca pe unul politic.

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă