NATO, mesaj direct pentru Moscova: "O agresiune a Rusiei în Ucraina va avea consecinţe semnificative"

1 săptămână in urmă 8

Riscul unui conflict militar în Ucraina este "real", dar o eventuală agresiune a Rusiei va genera "consecinţe semnificative", a avertizat, vineri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru dialog şi anunţând că există consultări cu partenerii, inclusiv cu UE şi cu Republica Moldova, informează Mediafax.

 "O agresiune a Rusiei în Ucraina va avea consecinţe semnificative"

Profimedia

"Tocmai am încheiat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din ţările NATO. Ţările aliate au discutat despre acumularea neprovocată şi nejustificată de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei, precum şi despre implicaţiile pentru securitatea europeană. Regretăm că, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale, de multe săptămâni, Rusia nu a luat măsuri pentru reducerea tensiunilor. Acumularea de efective militare ruse continuă, sunt zeci de mii de efective combatante şi capabilităţi militare grele. Continuă şi retorica ameninţătoare, pe fondul unui istoric al utilizării forţei împotriva vecinilor", a afirmat Jens Stoltenberg, vineri după-amiază, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.

"Riscul unui conflict este real. Acţiunile agresive ale Rusiei subminează grav ordinea în materie de securitate a Europei. Alianţa Nord-Atlantică menţine angajamentul unei abordări cu dublă direcţie faţă de Rusia: printr-o disuasiune puternică şi apărare, combinate cu dialog semnificativ. Este un semnal pozitiv faptul că Rusia este pregătită acum să vină la masa discuţiilor. Dat fiind că tensiunile sunt ridicate, dialogul este cu atât mai important. Miercurea viitoare, statele NATO se vor întâlni cu reprezentanţii Rusiei, în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Reuniunea se va concentra pe situaţia din Ucraina şi pe implicaţiile asupra securităţii europene. Salut şi discuţiile dintre Statele Unite şi Rusia, programate luni la Geneva. Iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se va reuni joia viitoare", a adăugat Jens Stoltenberg.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă